Annons
Nyheter

Styla kändisar – ett drömyrke för Kitty

Kitty Eklund har alltid älskat att pyssla, fixa och styla.
Nu har hon smink, manikyr samt hud- och hårvård på schemat.
Nyheter • Publicerad 21 maj 2011
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg
Foto: Tomas Nyberg

– Redan när jag sökte till gymnasiet var jag inne på att gå hantverksprogrammet med inriktning stylist på Drottning Blankas gymnasium i Malmö. Men det var en ny utbildning och mycket var osäkert. Bland annat visste de inte ens var de skulle få lokaler, berättar Kitty.

Övertygad av pappa Ulf som tycker att en utbildning med bredd är viktig började hon i stället på samhällsprogrammet på Söderslättsgymnasiet.

Annons

– Jag gick där i ett år. Det var skit, säger Kitty.

– Det gick inte en dag utan att jag mådde dåligt.

Sedan snart ett år tillbaka går hon i stället stylistutbildningen i Malmö och stortrivs.

– Jag är väldigt praktiskt lagd. Det har jag alltid varit. Därför passar den här utbildningen mig bättre.

Två gånger i veckan har eleverna långa lektioner med smink, hud och hår på schemat. Under första året har Kitty hunnit med en veckas praktik i en klädbutik. Totalt kommer hon att ha haft 15 praktikveckor när hon tar studenten.

– Jag skulle vilja vara på Make up store, på TV4 och någon teater. Jag tänker att jag ska försöka få så många kontakter som möjligt.

Lokalfrågan har löst sig för skolan. Den ligger på Gustav Adolfs torg mitt på Malmös shoppingstråk.

– Inte bra för plånboken, konstaterar Kitty med glimten i ögat.

Efter studenten är hon väldigt sugen på att åka utomlands för att jobba och bättra på sina språkkunskaper.

– Jag vill till antingen England eller USA, helst USA eftersom styling är så stort där. Min största dröm är att få styla kändisar.

Annons

Även om drömmen om att få arbeta utomlands är stark är Kitty realist.

– Det kanske blir så att jag kommer att jobba i Sverige ändå. Då tänker jag att jag kanske kan få ett deltidsjobb i en affär och driva ett eget företag vid sidan av. Men det är ju så osäkert hur mycket man tjänar.

I stylistutbildningen ingår kurser i både småföretagande och marknadsföring.

– Jag tycker att de praktiska bitarna är absolut roligast men jag inser att man måste lära sig det teoretiska för att kunna få det att gå runt, säger Kitty och drar sina glittriga naglar genom håret.

Innan Kitty började på gymnasiet var hon en inbiten fotbollstjej.

– Jag har spelat i både IFK och Stavsten/Ymor innan det blev FC Trelleborg. Jag saknar verkligen fotbollen och önskar att jag hade tid för den. Innan spelade jag keyboard och sjöng på Kulturskolan också, men det hinner jag inte heller. Jag funderar på att söka till Idol efter gymnasiet.

Två gånger i veckan ser Kitty däremot till att frigöra tid för träning.

– Jag hade sett reklam för zumba och provade. Framför allt för att jag vill träna min mage men jag har alltid tyckt att det är roligt att dansa, säger hon.

Men framför allt är det övningskörningen som upptar Kittys tid utanför skolan.

– Jag har kört moppe och är van vid att kunna ta mig dit jag vill. Att kunna göra det under tak när det regnar känns lockande. Jag började övningsköra så fort jag fyllde 16 eftersom jag vill ha körkortet så fort som möjligt.

Annons

Pappa Ulf har peppat sin dotter och Kitty ser fram emot en garagelektion med honom.

– Själva körningen är inte svår, egentligen inte trafikreglerna heller. Det som gör mig nervös är att jag inte vet var allt sitter under motorhuven. Jag tänkte nog aldrig på att det skulle kunna komma några sådana frågor förrän jag började göra proven på körskolan.

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons