Annons
Nyheter

Stuguthyrning, arv och ROT-avdrag

Nyheter • Publicerad 29 januari 2009

Vi är tre syskon som tagit över våra föräldrars fritidshus vid havet. För att få in lite pengar till fastighetsskatt och andra kostnader planerar vi att hyra ut några veckor på sommaren. Vi har nu hört det blivit mycket förmånligare skatteregler för detta. Hur mycket hyra kan vi ta ut utan att beskattas?

Stugägare

Annons

Svar:Det är riktigt att det blivit förmånligare med privat uthyrning. Vid privat uthyrning får man göra avdrag från hyresintäkten med dels 20 procent av hyran och dels med ett schablonbelopp som varit 4 000 kr.

Detta schablonbelopp har nu höjts till 12 000 kr för uthyrning efter 1 jan uari 2009. Vinst efter dessa avdrag beskattas med 30 procent.

Obs! Avdragen gäller per fastighet och om man är flera ägare delas avdragen. Man får inte heller göra några andra avdrag för kostnader man haft för uthyrningen.

Detta innebär att om ni från 1 januari 2009 hyr ut för upp till 15 000 kr under året blir det ingen skatt.

En bekant berättade att deras barnbarn fått arv på ett större belopp. Nu ett år senare visar det sig att föräldrarna tagit ut alla pengarna. Hur är detta möjligt? Är de inte skyddade av överförmyndare?

Orolig morfar

Svar:Sedan 1995 gäller ordningen att föräldrar som huvudregel disponerar sina barns tillgångar utan krav på samtycke från överförmyndaren. Fortsatt gäller dock att värdet av de tillgångar en förälder disponerar ska komma barnet till del. Barnets medel får endast användas till barnets uppehälle, utbildning och nytta i övrigt. En förälder får inte för egen del förbruka barnets tillgångar eller ens förbruka tillgången för ändamål som visserligen kommer barnet till del men som ändå framstår som kortsiktigt och oaktsamt.

Om föräldrarna har brutit mot dessa bestämmelser i Föräldrabalken kan de bli ersättningsskyldiga för den skada de härigenom eventuellt orsakat den minderårige.

De riskerar således att bli stämda inför domstol om inte förr så när den minderårige blivit myndig och eventuellt upptäcker förhållandet.

Jag och min man har tänkt göra en större renovering av vår 70-talsvilla och har nu sett att man nu kan få ROT-avdrag igen. Vårt problem är dock att lagfarten står enbart på min man och vi har läst att om båda har lagfart får man dubbelt så stort avdrag. Är detta riktigt och hur gör vi för att ändra lagfarten?

Annons

50-talist

Svar:För att skapa fler jobb snabbt har regeringen föreslagit att ROT-avdrag återinföres. Förslaget innebär att skattereduktionen för hushållsnära tjänster utvidgas till omfatta även ROT-tjänster, alltså reparation-, om-, och tillbyggnad på småhus och bostadsrätter.

Subventionsgraden föreslås vara samma som i nuvarande system, alltså 50 procent av ett underlag upp till 100 000 kr. Skattereduktionen blir därmed max 50 000 kr per år och individ. Har man anlitat städfirma för 20 000 kr under ett år kan man även anlita hantverkare för 80 000 kr och få total skattereduktion med 50 000 kr.

Kopplingen till hushållstjänsterna innebär att skattereduktionen sker på individ och inte kopplas till bostaden som tidigare. Då man dock måste vara ägare till småhuset eller bostadsrätten kommer alltså två delägare till ett småhus kunna få skattereduktion med 100 000 per år (2x50 000) medan en ensam ägare endast kan få 50 000 kr.

Detta är än så länge ett regeringsförslag och en proposition till riksdagen planeras till slutet av januari.

Då många precis som ni kommer att missgynnas av förslaget kommer säkert frågan att diskuteras innan beslut tas.

Skulle förslaget gå igenom bör ni överväga att föra över ägandet till er bägge innan ni sätter igång arbetena. Då en sådan överföring är komplicerad och kan medföra andra skattekonsekvenser ska man alltid kontakta jurist för få överlåtelsen korrekt utförd.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons