Annons
Nyheter

Stor och liten dansar tillsammans

Nyheter • Publicerad 8 oktober 2007
Tigerbalett Visst ser man att Ville Lindström är en tiger. Bakom smyger fröken Anna Runstål-Zahn.
Tigerbalett Visst ser man att Ville Lindström är en tiger. Bakom smyger fröken Anna Runstål-Zahn.Foto: 

– Nu ska vi sova!

Kanske en konstig sak att göra på en danslektion, men barnen vet vad som gäller. De lägger sig ner på golvet och låtsas sova. Bredvid mamma eller kanske rentav ovanpå. Musiken svävar genom rummet och det gäspas lite här och där. Sedan, som på en given signal reser sig alla upp, sträcker armarna mot taket och följer efter i dansfröken Anna Runstål-Zahns regnrörelser och golvsmatter.

Annons

På mamma-pappa-barn-dansen är barnen ungefär två till fyra år gamla.

– Barn tycker om att röra sig till musik och det ger bra kroppsmedvetenhet. Det är utvecklande helt enkelt, säger Anna.

Till musik härmas clowner, lindansare, tigrar, heffaklumpar och mycket mer. Barnen har roligt, en del håller mamma eller pappa i handen hela tiden. Det känns tryggt. Vissa favoritnallar har till och med fått plats på första parkett.

Ramsor och rörelser

Ibland blir de små dansarna okoncentrerade, men dansfröken får även de minsta barnen med sig. När man klappar takten, sjunger ramsor till rörelserna eller när balettsjalarna ska delas ut. På frågan hur hon kan få så små barn att lyssna och göra som hon säger svarar Anna Runstål-Zahn:

– Jag försöker bromsa i tid. Till exempel kan man få bättre uppmärksamhet genom att prata tyst istället för högt. Det finns många knep och man lär sig av erfarenhet. Sedan är det så att jag bara älskar barn. Jag försöker vara rädd om deras känslor och jag tror att de känner sig trygga. I dansen jobbar man mycket med just känslor. Benen kan vara glada och ryggen kan vara ledsen, säger Anna.

Barnen formerar sig efter Annas instruktioner sida vid sida på ett led. De får hoppa högt över den farliga krokodilen, leka studsbollar och koppla ihop sig till ett långt tåg som tuffar fram.

– Dansen är jättebra och Anna är väldigt pedagogisk, säger Anna Milton Wernberg.

Dottern Alma nickar instämmande. Trots att hon inte ens fyllt tre år har hon redan dansat i fyra terminer!

Cirkeln sluts. På golvet ligger barn och föräldrar och slappnar av. Ur högtalarna strömmar vacker klassisk gitarrmusik.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons