Annons
Nyheter

Sommarängslan

Med en vecka kvar till sommarlovet och ytterligare några till semestern har jag gripits av insikten att detta kan bli sista sommaren i familjeidyllen.
Nyheter • Publicerad 11 juni 2011

Med två nyblivna tonåringar i huset vet man aldrig hur länge till de vill ägna sommarkvällarna åt att spela Finans.

Inför förra sommaren skrev vi en lång lista på saker familjen skulle hitta på tillsammans när dagarna blev långa och vi började gå varandra på nerverna.

Annons

Erfarenheten sa oss att det kunde vara klokt.

En av aktiviteterna var geocaching, där man med hjälp av en gps letar upp små skatter som andra placerat ut. Vi var vid möllan på Klörupsvägen och i Stadsparken utan att hitta något och hela familjen tappade sugen. De andra 20 punkterna på förra årets lista står kvar. Oavbockade. Som möjligheter inför sommarlovet som snart är här.

I år ska våra tre killar för första gången vara hemma ensamma tillsammans på dagarna under några veckor. Äldste sonen har själv gjort en lista på vad han ska göra - varje dag - hela lovet! Någon dag ska han ta sig till Stortorget och äta glass, en annan gå till Stavstens udde. Oklart hur han ska komma hem igen!? De andra två tycks leva efter devisen carpe diem, fånga dagen. Kanske plugga multiplikationstabellen om inspirationen skulle infinna sig. Jag tror det när jag ser det! Mest kommer de säkert alla tre att ligga vid poolen, chilla, läsa en bok och låta tiden gå.

Själv känner jag hur både kropp och knopp skriker efter ledighet och vila - trots att jag njutit av både påsk, Kristi himmelfärdshelg och nationaldag.

Barndomens sommarlov var evighetslånga och soliga. De hägrande fyra semesterveckorna känns futtiga i sammanhanget. Och så undrar jag om kvällstidningarnas löpsedlar har rätt - kommer solen först i slutet av augusti? Den lyser ju utanför fönstret nu och det är juni… Och hur kommer våra veckor att bli? Kommer vi att behöva plocka fram listan med aktiviteter för att inte gå varandra på nerverna? När vi plötsligt inte längre behöver gå på olika håll varje morgon för att skola, jobb och plikter kallar. När vi äntligen får vara tillsammans alla fem från morgon till kväll…

Jag bestämmer jag mig för att försöka njuta av tanken och vetskapen att all härlighet ligger framför oss. Och när sommaren väl är här, så ska jag göra allt för att vara i varje stund. Inte glömma bort att se allt som är så himla bra. Det har sina fördelar att killarna kan äta glass utan att den hamnar över hela kroppen, det är tryggt att veta att de kan simma, mysigt att kunna ligga bredvid varandra i solen med var sin bok. Och inte helt fel att få lite vuxentid då och då.

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons