snabblagad fredagsmiddag med lax
I dag får du ett recept på en snabblagad fredagsmiddag med lax.
Lax är en fisk som i stor utsträckning kommer från odlingarna i Norge. Den vilda Östersjölaxen kommer sällan ut i fiskdisken på grund av den låga fångstkvoten på cirka 86 000 laxar om året. Jag brukar enbart köpa färsk lax och ofta köper jag lite mer än jag behöver. Då kan jag frysa in den i önskade portionsbitar.
Det finns olika sorters lax i handeln men för att få kalla sig lax ska det latinska namnet Salmon salar finnas med på förpackningen.
Den rosa färgen i köttet kommer från ett ämne som heter astaxanthin och finns i naturlig form i växter som via näringskedjan överförs till laxen.
Den odlade laxen tillsätts ämnen via fodret och så kan färgen anpassas efter marknadens önskemål.
Den vilda laxen är oftast blekare i köttet.
Ugnsbakad lax med citron och basilikatäcke
(4 portioner)
1 laxfilé, cirka 600g
4 skivor ljust bröd
1 vitlöksklyfta
1 kruka basilika
1 citron
1 dl solrosfrö
3 msk rapsolja
salt och peppar
Hacka vitlök och riv citronskal. Mixa sedan bröd, vitlök, basilika och citronskal i en mixer i en halv minut.
Blanda brödmixen med solrosfrö och rapsolja och smaka av med salt och peppar.
Smörj en ugnsfast form och lägg fisken i botten. Fördela massan jämt över laxen och tryck till. Baka fisken i ugnen på 200 grader cirka 18 minuter.
Till laxen passar den här kalla såses baserad på kesella.
Kesellasås
250 g kesella
1 dl soltorkade tomater i olja
1/2 gurka
lite citronsaft
salt och peppar
Hacka tomaterna i små bitar. Skala och kärna ur gurkan, tärna den i små tärningar.
Blanda gurka och tomatbitar med kesella och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
Till fisken går det utmärkt att serverar kokt eller stekt potatis och en god sallad.