Annons
Nyheter

Ska vi satsa på fast eller rörlig ränta?

Nyheter • Publicerad 29 augusti 2008

Jag och min fru har varit rätt bestämda med att ha rörlig ränta på våra huslån, men nu vet vi inte om vi vågar länge till. Det har ju påverkat vår ekonomi rejält. Ska vi binda och i så fall på hur lång tid?

Svar: Ja, det är alltid svårt att ta rätt beslut. Lättare är att i efterhand veta hur ni skulle ha haft gjort.

Annons

Vissa banker har lån med räntetak. Detta innebär att ni kan fortsätta att ha räntan rörlig, men koppla på ett räntetak som har en garanterad högsta ränta. Går räntan ned så sjunker räntan ni betalar och skulle räntan gå upp vet ni att räntetaket finns där som en slags försäkring. Räntetaket kan ni binda på olika antal år.

Om man har stora lån kan det också vara en idé att dela upp sitt bolån och välja två olika bindningstider.

Kan tyckas onödigt, men den dagen det är tid att skriva om lånet är det inte hela skulden som påverkas på en gång.

Räntan pekar fortfarande något uppåt, så det är kanske läge att ta en diskussion med din bank, och utefter hur er ekonomi ser ut kommer ni gemensamt fram till en lösning.

Ska sonen behålla sin gamla bank?

Jag har en son som ska börja på högskolan nu i höst och flytta en bra bit hemifrån. Kan han fortfarande ha kvar sin bank som hela familjen haft i många år? Finns det rent av några fördelar med att ha kvar den?

Svar: Ja, det kan vara en fördel för din son att ha kvar sin gamla bank. Det kan komma en dag då din son behöver exempelvis ett lån, och då kan det vara en fördel att banken "känner dig" sedan länge.

Har han bara tillgång till dator och telefon så kan han sköta sina bankärenden oberoende var han bor – även från utlandet.

En del banker erbjuder studentpaket kostnadsfritt, under förutsättning att studiemedlet sätts in på kontot.

Kan jag få hjälp med min ekonomi?

Annons

Jag har ett lån som jag betalar hög ränta på och som jag inte har tagit på banken. Jag skulle vilja ha det lånet på banken istället eftersom jag har hört att det blir billigare för mig. Kan man låna till att lösa andra lån? Kan man även få hjälp med att titta över sin ekonomi?

Svar: Ja, du kan vända dig till en bank och boka tid hos en rådgivare för att få hjälp att se över din ekonomi. Det är bra om du redan har gjort en sammanställning över dina inkomster och utgifter.

Om kalkylen går ihop och att du skött dig tidigare, både i banken och utanför banken, kan du låna till att lösa dina dyra lån. Har du någon säkerhet att sätta som pant, är det lättare om det skulle röra sig om en större summa och det blir ännu billigare för dig.

När man ska låna, ska man inte jämföra vad man betalar per månad, för då är även amorteringen, eller återbetalningen, inräknad. Det är den effektiva räntan du ska jämföra. Effektiv ränta är den totala räntan med alla avgifter inräknade per år.

Robert och LenaPeters mammaHjälplös
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons