Annons
Nyheter

Sitt vackert!

Nyheter • Publicerad 7 september 2007
Håll alltid uppsikt över barn som sitter i höga barnstolar. ARKIVBILD: SCANPIX
Håll alltid uppsikt över barn som sitter i höga barnstolar. ARKIVBILD: SCANPIXFoto: 

Höga barnstolar är inblandade i många fallolyckor. Håll uppsikt över barnet när det sitter i stolen. Använd gärna utrustning som kopplar fast stolen i bordet.

En vanlig anledning till olyckor med höga barnstolar är att barnet sätter upp fötterna mot bordskanten och trycker ifrån så att stolen välter. Ett sätt att undvika sådana olyckor är att sätta fast stolen i bordet. Det finns särskilda "ankare" att köpa för att koppla fast barnstolar.

Annons

En annan vanlig anledning till fallolyckor är att barnet ställer sig upp i stolen, tappar balansen och faller ur. Ett sätt att undvika det är att välja en stol med en så trång sittdel att den hindrar barnet från att dra upp benen på sitsen. Då kan barnet inte resa sig upp i stolen. Konsumentverket har riktlinjer för barnstolar. En hög barnstol som utges för att uppfylla kraven i gällande standard ska vara hållbart och tydligt märkt med:

n namn, varumärke eller annan beteckning för identifikation av antingen tillverkare, distributör eller återförsäljare.

n en referens till den standard vars krav stolen uppfyller.

n texten VARNING! LÄMNA INTE BARNET UTAN UPPSIKT. Så kallade lekstolar, tidigare kallade lära-gå-stolar, innebär många faror. De allvarligaste olyckorna sker när barn kör utför trappor med dem.

En annan orsak till olyckor är att barnen plötsligt blir mer lättrörliga och når farliga saker som de inte nått upp till tidigare. Många lekstolar välter dessutom lätt.

I dag finns lekstolar som är konstruerade för att förhindra olyckor. Vissa är så breda att de inte kommer genom dörröppningar. Andra är konstruerade så att de stannar på det översta trappsteget om stolen är på väg ut i en trappa.

Barn lär sig inte att gå tidigare med hjälp av en lekstol. Det är en leksak, syftet är endast att roa. Läkare och sjukgymnaster befarar att skelettet kan skadas om alltför små barn sitter i lekstolar längre stunder.

Källa: Konsumentverket

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons