Sätt smak på presenten
Så här ett par veckor före jul innan presentångesten kommer smygande vill jag ge er tips om hur man enkelt smaksätter olja, vinäger och honung. Det kan bli en uppskattad gåva och sätter ni ert namn på flaskan kommer den garanterad också att bli uppmärksammad.
Men kom ihåg att ni inte måste ge bort dem. Att ha smaksatta basvaror i sitt kök kan hjälpa till att piffa upp en enkel sallad eller soppa med en handvändning.
Rosmarinhonung
1 burk honung
3 till 4 kvistar rosmarin
Smält honungen på spisen men bara till den är fingervarm, runt 37 grader, annars försvinner alla vitaminer och mineralämnen.
Lägg rena och torra rosmarinkvistar i en burk och slå honungen över. Förslut burken och låt dra i en vecka. Kvistarna kan för syns skull ligga kvar.
Honungen passar som tillbehör på en varm bit getost eller ringlad över ugnsrostade rotfrukter.
Vitlöksolja
Använder du dig av vitlök i oljor så tänk bara på att denne ska vara kokt eller rostad, aldrig rå för då blir hållbarheten bara några dagar. Även andra ingredienser bör vara värmebehandlade och sterila. Då håller oljan och kan med gott samvete ges bort som julklapp till svärmor eller annan omtyckt person.
10 hela vitlökar
några kvistar rosmarin och timjan
1 chili
1 dl rapsolja
4 dl kallpressad rapsolja
Skala vitlöken och rosta på svag värme med lite olja i en kastrull (utan att vitlöken får färg).
Häll resten av rapsoljan, kryddorna och chilin i kastrullen och låt allt koka i 10 minuter utan lock.
Häll över allt i en passande burk eller flaska och fyll på med den kallpressade rapsoljan.
Förslut behållaren och klistra på din egen etikett.
Oljan är perfekt till dressingar, marinader eller att steka i.
Saffransvinäger
1/2 l äpplecidervinäger
1 påse saffran
2 vitlöksklyftor
1 msk honung
1 tsk fänkålsfrö
några kvistar timjan och rosmarin
apelsinskalsbitar
Börja med att värma vinäger med honung i en kastrull tills den smälter. Strö i saffran och dra kastrullen åt sidan.
Lägg i resten av ingredienserna i en fin flaska och häll över den varma vinägern. Förslut genast. Låt vinägern dra några veckor på ett ljust ställe. Skaka flaskan någon gång. Vill du att den ska hålla länge måste du sila bort kryddorna och hälla över vinägern i en ny flaska.