Annons
Nyheter

Salamanderentusiast med alger i sikte

Miljöfrågor och biologi i all ära. Men om det finns någonting som Mattias Müller brinner extra mycket för så är det sina salamandrar.
Nyheter • Publicerad 24 februari 2011
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

Mattias är miljöstrategen och miljömålssamordnaren i Trelleborgs kommun som inte låter sig nedslås av samtidens dystra prognoser. Oljekriser, global uppvärmning, miljöförstöring – allt kan åtgärdas med bara lite framåtanda och i synnerhet rätt teknik.

– Det gäller att hitta saker som gör att våra samhällen kan bygga på ett kretslopp, säger han.

Annons

Miljöfrågor, i synnerhet de frågor som rör havet har alltid legat Mattias varmt om hjärtat.

– Jag var mycket ute och fiskade när jag var liten, det har alltid funnits ett intresse för vatten, säger han.

Intresset för vatten var också det som ledde till att Mattias numera har Sveriges största samling av salamandrar. Sedan han började med hobbyn på 1980-talet har han fött upp ett femtiotal olika salamanderarter.

– Jag kan inte förklara varför de har fångat mig, men det är min stora passion, säger han.

Som salamanderentusiast är han också medlem i Skånes Herpetologiska förening och Sveriges Herpetologiska Riksförening, där personer som är intresserade av grod- och kräldjur samlas för att diskutera uppfödande av samt skydd av arterna i deras naturliga miljöer.

– Fördelen är att det är alla möjliga människor som samlar på kräldjur i föreningen. Det kan vara en MC-knutte som passionerat diskuterar med en teolog, säger han.

Under sin tid på universitetet studerade Mattias bland annat geologi och biologi. Det var ämnen som tog honom över stora delar av världen: djungler i Sydamerika, glaciärer på Svalbard och öknar i Mellanöstern. Efter tio års heltidsstudier med dubbel studietakt var det med en viss svårighet som han slet sig från det akademiska. Men på frågan om han ibland kan längta tillbaka till universitetet är svaret klart.

– Allt mindre och mindre egentligen. Jag ser en nytta i att kunna omsätta det teoretiska i praktiken, säger han.

Och omsätter nyfunna kunskaper i praktiken gör han i allra högsta grad, inte minst när han undervisar i integrerad kustzonsförvaltning vid FN:s universitet i Malmö, World Maritime University. Där finns det möjlighet att ta med sig flera idéer tillbaka till Trelleborgs kommun. Och idéer för kommunen har Mattias i massor.

– När det gäller fordon så satsas det globalt väldigt mycket på bränsle gjort av alger, säger han och menar att kommunen skulle ha stor nytta av att börja utvinna energi ur alger.

Annons

– Det här är en enorm möjlighet för Trelleborg!

Mattias håller inte tillbaka orden när han förklarar hur många av vår tids miljöproblem kan lösas, bara man är optimist.

– Vi är människor, vi är sociala varelser och vi kan göra vad vi vill!

Nilla Andersson
Karl Eckhardt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons