Annons
Nyheter

Så här värderar Peter Pluntky skånska leksaksklenoder

De kan vara vackra eller roliga. Verka helt meningslösa eller oerhört praktiska. De kan väcka minnen eller leda till nya. Säkert är att de speglar samhällsutvecklingen. Och så kan de bli värda en massa pengar. Vi talar naturligtvis om – gamla leksaker. Så här värderade Peter Pluntky från Antikrundan några klenoder i Skåne nyligen.
Nyheter • Publicerad 2 november 2007
Antikrundas leksaksexpert Peter Pluntky.Foto: 

Peter Pluntky, som är leksaksexpert i Antikrundan, har samlat leksaker i 40 år. I tolv år drev han ett museum i Stockholm. Samlingen är nu såld till Italien där Europas största leksaksmuseum byggs i Rom.

– Leksaker är en spegling av samhällslivet. Det är intressant att se hur de utvecklas. Till exempel från häst och vagn till bilar. Och på dockorna kan man se modet de senaste tvåhundra åren, berättar Peter Pluntky när han föreläser på Skanörs bibliotek.

Annons

Pilbåge

Leksaker har funnits lika länge som det funnits människor. Förr handlade det kanske om en träbit med en skinnlapp eller små miniatyrkärl, en pilbåge eller ett metspö. I dag finns inga gränser för leksaksmarknaden men dockor, spel, bollar och hästar har överlevt alla år och fortfarande handlar mycket lek om att öva sig att bli vuxen. Att lära sig ta hand om barn, laga mat, handla och jobba.

– Ska man lära sig något om bilens utveckling så kan man gå till tekniska museet och se gamla bilar. Men man kan också gå till ett bra leksaksmuseum. Då får man allting väldigt behändigt och överskådligt.

De äldsta leksakerna som finns är 8000– 10 000 år gamla och från Egypten. De har hittats i gravar och hållits välbevarade tack vare det torra klimatet. Från Sverige finns inte något liknande bevarat.

Varför blir en gammal leksak dyr?

– Det hör ofta ihop med att den blev en försäljningsflopp när den kom, eller att den var dyr så att den inte tillverkades så länge. Eller gick sönder så att det bara finns få exemplar kvar.

Ska treåringen få leka med det gamla ångtåget hos farfar eller morfar?

– Nej, möjligen få den i present när den konfirmeras. Eller tar studenten!

Jessica Ziegerer

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons