Annons
Nyheter

Rolf – tusenkonstnären som tilltalas av det estetiska

– Jag har alltid något på gång. När jag är klar tar jag tre steg tillbaka, tittar på det jag gjort och känner mig nöjd. Det finns frustrerade människor så att det räcker i livet, säger Rolf Wilkomsfeldt med ett skratt.
Nyheter • Publicerad 16 juni 2011
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

1961 kom han till Sverige första gången. Kristinehamn närmare bestämt. Året därpå återvände han till Kiruna.

– Sedan var jag fast. Havet, skogen och människorna, säger Rolf som förklaring till vad som lockade honom från hemlandet Tyskland där han utbildat sig till radio- och tv-tekniker.

Annons

Efter ett års arbete i Tyskland fick han jobb hos Burheims på Östergatan i Trelleborg. Jobbet var klart innan han kom hit och språket lärde han sig på ett halvår.

– Det lustiga var när jag skulle ta mig hit. Jag packade in allt jag hade i en Opel som jag köpt för 400 spänn. Men när jag kom till båten i Puttgarden lämnade bilen in. Fyra stora sjömän fick putta den av båten. Så jag bytte Opeln mot en koffert på en mack. När jag kom hit hade jag bara kofferten med mig.

Åren på Burheims beskriver Rolf som en härlig tid.

– Det är fina människor, jag har haft tur i livet.

1978 startade han eget, Rolf tv-teknik hemma i Hemmesdynge.

– Det är en bransch att växa med. Tar du semester i 14 dagar är du ute som tekniker. Men det har varit 40 spännande år med ny teknik och nya uppgifter. Men jag har aldrig öppnat en platt-tv, där skulle jag stöta på problem, konstaterar Rolf med ett litet leende.

Och han saknar inte arbetslivet. 1972 köpte han det gamla undantaget i Hemmesdynge som då var en ruin. Genom åren har händige-Rolf satt sin prägel på byggnaden. Både inne och ute finns många detaljer och besökaren hittar ständigt något att vila ögonen på.

– Jag har åkt på klassträffar i Tyskland i 30 år. Ett år kom alla hit. Då var det någon som sa: "Rolf bor i ett museum". Man gör som man vill, konstaterar Rolf och visar olika fynd från loppisar och auktioner.

– Jag har samlat på vapen i hela mitt liv. Men jag gillar biskvifigurer och allmoge också. Jag har köpt två gamla ekskåp som jag gjort om till allmogeskåp i min snickeriverkstad som jag har i det gamla uterummet. Jag har snickrat en exakt kopia av Anders Zorns skrivbord också. Jag blev så förälskad när jag såg det.

Sedan 23 år tillbaka delar Rolf vardagen med Monica Zaar. På skoj har de delat trädgården mellan sig.

Annons

– Vi möts på mitten, på balkongen och grillar, skrattar Rolf och berättar engagerat om sin egen lilla trädgårdsdröm.

Redan för 40 år sedan började han intressera sig för bonsaiträd, ett begrepp som då fortfarande var relativt okänt i Sverige.

– Det har vuxit successivt, ibland blir jag omkörd. Min bonsaiträdgård växer hela tiden och jag hinner knappt med. Jag tilltalas av det estetiska, att man kan ta ett träd ur sitt sammanhang och filosofera kring det. Det är fascinerande… Man har det eller man har det inte, som så mycket annat. Jag tar vad jag hittar och fundera över vilket jag klipper och hur jag klipper, förklarar Rolf.

Han beskriver sig själv som en man som inte har tid att ligga på gräsmattan. Under elva år rallade han och Monica runt i husbil.

– Men man tvingas in på campingar och det trivs jag inte med. Nu gör vi istället dagliga resor så att vi kan återvända hem varje kväll. Mallorca får också vara ifred från mig, ler Rolf.

Han säger att på vintern går han i ide för att explodera på våren.

– Då springer jag från morgon till kväll.

Höstarna ägnas åt att leta bärnsten på Måkläppen.

– Det är sökandet som lockar i första hand. Det är som att gå på jakt, spännande. Min kompis och jag har helt olika taktik. Han går mest och tittar. Jag gräver mig ner i tången. Han hittar mest, konstaterar Rolf med låtsad irritation.

Väl hemma igen snidar han gärna stenarna.

Annons

– Jag har gjort ett halsband till Monica. Men det har hon låst in väl så det kan jag inte visa.

Ett annat intresse är att röka fisk.

– Jag har en egen rökugn där jag röker sill och ål. Ibland köper jag fläsk. Det är en spänning i det också. Jag är ingen fattigpensionär, jag kan köpa färdigt men det är kampen som är meningen och målet. Det har blivit en fluga för mig att hitta på allt själv, det är mycket roligare.

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons