Annons
Nyheter

Riddarnas har en alldeles egen dag på Glimmingehus

I dag och i morgon firas "De 10 000 riddarnas dag" på Glimmingehus som är Nordens bäst bevarade medeltid borg.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2008

Stora och små får då bland annat prova på att skjuta med pil och båge och utmana varandra i medeltida lekar. Det visas rustningar som barnen kan prova och under dagen finns riddare från sällskapet Silfverfalken på plats med hästar. På borggården finns en medeltida marknad och ett sagotält. Besökarna får även smaka på historisk mat och kika på hur det går till att kärna smör och mala mjöl.

Och för föräldrarna och de lite större barnen finns en speciell expertpanel som svarar på frågor om det stora händelsen som inträffade 1658. För du minns väl vad som hände då? Just det, det var året då freden i Roskilde slöts och Skåne blev svenskt.

Annons

För den som inte hinner till borgen i helgen finns den naturligtvis kvar som ett utflyktsmål under hela sommaren. Både stora och små fascineras av dess historia.

Glimmingehus lät byggas 1499 av borgherren Jens Holgersen Ulfstand som var riddare, riksråd och riksamiral och länsherre på Gotland. Han hade i första hand borgen som bostad för sin familj.

Men de flesta barn älskar att ta sig upp i borgen via den stora stentrappan, att höra berättas om hur riddarna hällde tjära i hemliga springor i väggarna eller uträttade sina behov på toaletten som bara var ett hål i väggen.

Arrangemang på Glimmingehus i sommar:

Skallgång:En humoristisk faktafylld vandringsteater i borgen! 22, 28, 29 juni, 3, 4, 5, 6, 17, 18, 19, 20 juli.

Pil och Båge:En visning av alla skottglugg ar och kasthål i borgen. Därefter samlas man utanför för att lära sig mer om medeltida bågskytte. 2/7, 16/7, 23/7, 30/7, 13/8.

Bisarra berättelser och Hiskeliga historier:Anders Granström berättar de mest bisarra berättelser när skymningen sänker sig över borgen. 7, 14, 21, 28 juli, 4, 11 augusti.

Tornerspel på Glimmingehus:Riddarsällskapet Silfverfalken rider fram över kullarna vid Glimmingehus och möter upp till tornerspel. 6/8.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons