Annons
Nyheter

Reflex – för alla som gillar att synas

Visserligen går vi mot ljusare tider men det är inte bara när det är som mörkast som reflexer är viktiga, de flesta olyckor med fotgängare inblandade sker faktiskt på upplysta gator i städerna.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2008
3
3Foto: 
2
2Foto: 
1
1Foto: 

Även under sommarhalvåret kan det vara mörkt eller åtminstone dunkelt på kvällar och nätter.

Hur stor är egentligen skillnaden mellan att ha och inte ha reflex? Familjen bestämde sig för ta reda på det.

Annons

I vårt högst ovetenskapliga test ställde vi bilen med påslaget halvljus invid en trottoarkant i kvällsskymningen. En mamma och ett barn kommer sedan gående mot bilen. Först saknar de helt reflexer och har dessutom mörka kläder på sig. Nästa gång har de varsin dinglande hårdplastreflex och på sista bilden har reflexvästarna åkt på. I sistnämnda fall har barnet också en overall med påsydda reflexer. Mellan bil och fotgängare var avståndet ungefär 10–15 meter.

Och skillnaden blev stor. Se på bilderna och jämför själv. Ett enkelt och billigt sätt att rädda livhanken på både dig själv och dina nära och kära.

Vägverket gjorde en undersökning om hur ofta folk använder reflex och det visade sig att kvinnor och äldre är bättre än män och yngre på att vilja synas i mörker.

– Den långsiktiga trenden är att reflexanvändandet blir sämre, säger Thomas Lekander, trafiksäkerhetsanalytiker på Vägverket.

Han tror att det till viss del beror på att man inte haft några centrala kampanjer för reflexanvändning på länge. Numera ligger det på individen själv, lokala företag och andra, säger Thomas Lekander.

Inte för evigt

Reflexer håller inte i all evighet utan kan av olika skäl tappa sin reflekterande förmåga. Livslängden på en reflex är ungefär tre år. Har man en reflex av hårdplast i fickan till exempel, så kan den bli skavd och repig i ytan. Då försämras den reflekterande effekten. Många barnkläder har ju påsydda reflexer, men efter många tvättar kan de också bli sämre.

Kolla reflexerna genom att lysa på dem med ficklampa i ett mörkt rum på minst fyra meters avstånd. Har man möjlighet kan man hänga upp en ny och en gammal bredvid varandra för att jämföra.

Text: Karin Ohlsson

Bild: Anette Sjöstrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons