Annons
Nyheter

Pumpatider

Nyheter • Publicerad 24 september 2007
Pumpa. Bild: Peter Åklundh
Pumpa. Bild: Peter ÅklundhFoto: 

Pumporna mognar och dyker upp så smått i livsmedelsbutikerna. Den här pumpasoppan kan du, liksom de flesta soppor, förbereda några dagar innan. Vill du ha en mer gulaktig färg på soppan kan du byta ut en tredjedel av pumpan mot morötter. Ett annat tips är att steka upp lite pumpatärningar i en panna med lite smör eller margarin. Smaksätt dem med honung, citron, salt och peppar och servera till någon kyckling- eller kalkonrätt.

Receptet på brödflätan kommer från Schweiz där jag har arbetat. Det har hängt med ett tag och när en före detta arbetskamrat i veckan frågade om han kunde få det började jag minnas och kastade mig över matberedaren och började baka.

Annons

Pumpasoppa med ljust bröd

(4 portioner)

500 g tärnad pumpa

20 g smör eller olja till stekning

1 liter grönsaksbuljong

1/2 vitlök

1 gul lök

300 g riven lagrad prästost (eller likvärdig ost)

1 dl grädde

salt, peppar, citron

Annons

Fräs den tärnade pumpan i smör tillsammans med lök och vitlök tills den fått lite färg. Tillsätt grönsaksbuljong och koka allt tills pumpan är mjuk. Mixa soppan med den rivna osten och grädden. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.

Ljust schweiziskt bröd (Zopf)

1 kg vetemjöl

75 g jäst

50 g socker

120 g smör

30 g salt

5 dl mjölk

2 ägg

Värm mjölk och smör till 35 grader och blanda med jästen tills den löst sig. Häll över sockret och mjölet. Tillsätt ägg och salt och rör ihop degen i en matberedare. Täck degen med en köks handduk och låt den jäsa i 40 minuter på en varm plats utan drag.

Dela sedan degen i 3 lika stora delar och rulla dem till cirka 60 cm långa strängar. Fläta ihop strängarna till en fläta och låt den jäsa under kökshandduk i ungefär 30 minuter. Pensla sedan på äggula och baka i ugnen på 175 grader i 45 minuter.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons