Annons
Nyheter

Proppmedicin kan förhindra missfall

En blodproppsmedicin verkar kunna förhindra missfall hos kvinnor som har drabbats av upprepade sådana. Men det krävs en stor studie för att ge svar på vad som ger effekten – medicinen eller själva omhändertagandet.
Nyheter • Publicerad 12 november 2007

Missfall är vanliga. Upprepade missfall, det vill säga tre missfall i rad, drabbar däremot bara knappt vart hundrade barnalängtande par och ibland hittar läkarna ingen medicinsk orsak till det traumatiska livsödet. Idiopatisk habituell abortbenägenhet, blir då kvinnornas diagnos.

Lennart Blomqvist, överläkare vid kvinnokliniken på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås misstänker att små så kallade mikroblodproppar i vissa kärl i livmoderslemhinnan kan vara bovar i somliga av dessa "oförklarliga" fall. – Det är min hypotes, säger han till TT, och tillägger att om han har rätt så borde propparna kunna förebyggas med hjälp av blodproppsförebyggande medicin, acetylsalicylsyra (ASA), i mycket låga doser.

Annons

En liten inledande studie på 20 kvinnor har gett mycket goda resultat, rapporterar Sveriges Radio Sjuhärad. Alla kvinnorna födde fullgångna, friska barn efter behandlingen.

– Men jag kan inte säga att det är ASA som ger resultaten, säger Lennart Blomqvist, som har fått klartecken för att inleda en stor studie bland 400 kvinnor för att granska saken närmare. Bara det faktum att en kvinna får hjälp, blir ordentligt utredd och känner sig omhändertagen ökar chanserna att hon ska få behålla barnet.

– Man kan kalla det omhändertagandeeffekten. Den är välkänd, säger Blomqvist. Kvinnorna i studien kommer alla att genomgå samma vårdprogram. Utöver det kommer de att lottas till att ta antingen placebo eller ASA i låg dos.

Det ska sägas att ingen kvinna bör försöka sig på självbehandling, bland annat beroende på att dosen absolut inte får vara för hög. Läkemedelsguiden Fass uppmanar uttryckligen alla kvinnor som är eller försöker att bli gravida att helt undvika Magnecyl, Treo och liknande preparat med ASA. (TT)

Sara Rörbecker

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons