Annons
Nyheter

Pensionerad arkitekt frontfigur i hamnuppror

Han ser ut att komma direkt från jobbet, arkitekten Ulf Henningson när han tar emot i tweedkavaj hemma i gatuhuset i Ystad. I fjorton år har han tillhört pensionärernas skara och lika länge har han bott i det egenritade huset på Hejdegatan i Ystad.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2010
Ulf Henningson ritade sitt nuvarande hus på Hejdegatan under 70-talet då han hade arkitektkontor i Ystad.
Ulf Henningson ritade sitt nuvarande hus på Hejdegatan under 70-talet då han hade arkitektkontor i Ystad.Foto: 

Under sin yrkesverksamma tid har han ritat ett hundratal grupphus och ett 50-tal villor i Ystad. Han har också varit stadsarkitekt i Trelleborg under 1990-talet. Numera är det byggen i mindre format som upptar Ulf Henningsons tid. Hemma på gården står gröna träbaljor som han precis snickrat ihop i sin verkstad. I dem ska änglatrumpeter prunka så fort värmen tillåter. Pensionärslivet trivs han alldeles ypperligt med och sedan i början av året är också hans fru, adjunkten Agneta, pensionär.

– Vi reser tre gånger om året, berättar han.

Annons

Det är också på resande fot han kommer att tillbringa sin stundande 75-årsdag då han tillsammans med hustrun beger sig till favoritresmålet Palma på Mallorca.

– Det är en underbar liten storstad med vackra hus, såväl ny som gammal arkitektur. De har rustat upp staden väldigt fint de sista åren.

Vi sitter i köket i huset som man når till fots från Hejdegatan. Parallellgatan Lilla Tobaksgatan utgör själva garagegatan. Den glädje som Ulf Henningson kände när han flyttade till huset, som han ritade under en tidigare period då han hade arkitektkontor i Ystad, har grumlats en del.

– Problemen kom med katamaranen säger Ulf som varit en av frontfigurerna i Hamnupproret i Ystad.

Sammanslutningen består av boende som störs av utsläppen från färjorna.

Han visar fram en silverskål på köksbordet som var nyputsad för en vecka sedan.

– Det blir fullt med svavel på silvret på bara en vecka, säger han.

Huset består av tre våningar varav den tredje utgörs av ett kontor på vinden. På andra våningen står en byst av jubilaren gjord av en rumänsk konstnär som Ulf fick när han slutade på Trelleborgs kommun.

Som stadsarkitekt i Trelleborg var han bland annat involverad i arbetet med att öppna upp staden mot havet under slutet av 1990-talet då bland annat silona i hamnen revs.

Han har bott i flera skånska hamnstäder i sitt liv och det var i Helsingborg resan började. Föräldrarna var lantbrukare på Söderåsen och själv var han enda barnet. Men eftersom fadern var 48 år när Ulf Henningson föddes förekom aldrig någon diskussion om att han skulle ta över lantbruket. Han ville bli byggnadssnickare och ägnade sin fritid åt att snickra, fotografera och teckna. De skapande intressena lede in honom på arkitektbanan och 1962 tog han examen vid Chalmers i Göteborg. Han säger sig vara väldigt förtjust i göteborgare och i dag bor såväl sonen som dottern just i Göteborg.

Annons

Första arkitektarbetet hade han i Helsingborg och provade också att arbeta i Luleå dit han flyttade med sin dåvarande fru och nyfödd son.

– Det var på den tiden man skulle ut och prova, man trodde att gräset var grönare på andra sidan.

Att han kom till Ystad i första vändan var en ren slump. Efter tjänst som biträdande stadsarkitekt i Trelleborg blev han stadsarkitekt i Skurup. 1967 öppnade han kontor i korsvirkesstaden Ystad och fick många småhusuppdrag åt Whester Byggservice under namnet Ystadvillan. Småhusen hittar man bland annat på Edvinshem i kvarteren Spritärten, Dillkronan, Gräs- och Vitlöken.

Vi sitter i ett burspråk i köket som han byggde till för några år sedan.

Vid sidan av jobbet har han också fått utlopp för sin kreativitet i sitt stora intresse för radiostyrda modellflygplan. I dag finns bara ett plan kvar i hemmets verkstad, ett engelskt jaktflygplan, Sopwith Pup, från första världskriget som han byggt 1977. I stället ägnar Ulf tid åt matlagning och att baka surdegsbröd. Han är också med i morgonbadarna och umgås gärna med grannarna över en bit mat, tillbringar tid på jazzklubb i Simrishamn eller på Malmöoperan.

70-årsdagen för fem år sedan firades med alla barn och barnbarn på Alcudia. I år blir resan på tu man hand med Agneta och sedan ser dagens jubilar fram emot sommaren med änglatrumpeter, god mat och umgänge med grannar och vänner från Trelleborg.

Nilla Andersson
Pia Rockström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons