Annons
Nyheter

Pensionären Anders har fullt upp

Det har gått två år sedan Anders Olofsson gick i pension efter 36 år inom räddningstjänsten, men han säger fortfarande vi när han pratar om sin gamla arbetsplats.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2009
Foto: 
Familjen Olofssons trädgård är en liten oas. Sommartid åker Anders ogärna härifrån.
Familjen Olofssons trädgård är en liten oas. Sommartid åker Anders ogärna härifrån.Foto: 
Foto: 

–Jag har avvecklat sedan dess eftersom jag fortfarande håller på med en kartläggning av alla brandbrunnar, förklarar Anders och tillägger:

–Jag tror inte att det är bra att bara hugga av tvärt.

Annons

Tidigare har han kartlagt och funnit ett 90-tal brandbrunnar i Trelleborg. Nu håller han på att slutföra kartläggningen av Vellinge kommun där han hittat ett 60-tal.

–Ingen har någon riktig koll eftersom en del av brunnarna är väldigt gamla. Några är från 1800-talet, men de flesta byggdes efter kriget på 1940- och 1950-talet för att tillgodose brandvatten till större byar. kyrkor och gårdar, det fanns ju inte kommunalt vatten då. Sedan det kommunala vattennätet byggdes ut finns det inget behov av brunnarna. Jag har tittat på gamla kartor och gjort intervjuer för att hitta så många som möjligt, förklarar Anders.

Det är Räddningsverket som påkallat en inventering. Syftet är att undvika olyckor.

–Förr underhöll vi brunnarna, nu kan det bli aktuellt att fylla igen dem om ingen vill ta på sig att hålla efter dem, fortsätter Anders och förklarar att dagens moderna tankbilar gör brunnarna överflödiga.

Han tycker fortfarande att det är roligt att komma ner till stationen och snacka lite, men besöken blir mer och mer sällsynta.

–Jag är ledamot i pensionärsföreningen, förklarar Anders och berättar att han alls inte har några problem att få tiden att gå.

–Jag har två styrpulpetbåtar som jag ofta åker ut och fiskar med. Dessutom är jag engagerad i hoddeföreningen här nere, tillägger han och pekar ner mot Gislövs hamn.

Men det är utan tvekan golfen som tar mest tid. Tillsammans med kompisarna går Anders rundor på Söderslätts olika golfklubbar.

–Det är bra för hälsan också, förklarar han. Tunga lyft under yrkeslivet har satt sina spår, jag behöver röra på mig, men det bästa är att gå.

En vecka i snön tillsammans med någon av döttrarna tackar han inte nej till. Förr har han åkt Vasaloppet, men nu är det bara utför som gäller för Anders.

Annons

–Men på sommaren åker jag inte gärna hemifrån. Allt jag kan önska finns ju här, säger Anders och ser sig omkring i den lummiga trädgården.

Hård vind har fått pionen att tappa nästan alla sina rosa blad, men de röda rosorna prunkar purpurröda mot väster. I en stor damm simmar fiskar.

–Jag har gjort i ordning framsidan så att den ska vara underhållsfri, men ingenting är underhållsfritt, konstaterar Anders med ett litet skratt.

Familjen har bott i huset sedan 1976.

–Vi flyttade in samtidigt som Silvia och Kungen gifte sig, så vi flyttade möbler och tittade på tv, minns Anders och tillägger att det nog mest var hustrun Eva som ville följa den kungliga vigseln.

De träffades genom jobbet.

–Hon jobbade på BB så jag tutade lite extra när jag kom med ambulansen, så att jag fick uppmärksamhet, skrattar Anders och berättar att han faktiskt aldrig behövt förlösa någon i ambulansen.

Att han började arbeta inom räddningstjänsten kan Anders tacka sin mamma för. Hon arbetade på sjukhuset och konstaterade att de hade så god gemenskap inom räddningstjänsten och uppmuntrade sonen att söka sig dit.

–Innan dess hade jag jobbat tre år som eldledningselektriker inom Flottan, men jag trivdes mycket bättre inom räddningstjänsten, fortsätter Anders som gått otaliga utbildningar och gjort allt från att ansvara för färdtjänsten till att vara insatschef.

–Men jag trivs med att vara hemma, försäkrar Anders. Jag har nästan för mycket att göra. Det var nästan lugnare att sitta på kontor, skrattar han.

Annons

Av erfarenhet vet Anders att det ofta blir åska på hans födelsedag.

–Jag hoppas bara att vi slipper regn, säger han och tittar upp mot himlen som för dagen är klarblå.

–Tanken är att vi ska vara ute i trädgården och ha grillafton, men det krockar ju med Kungsledsjubiléet så vi får se hur många vi blir…

Att laga mat är något som alltid roat Anders.

–När jag jobbade stekte jag alltid sill på lördagarna och gjorde stek på söndagarna. Vi var 12 personer och jag gjorde 40 portioner så att det räckte, minns han med ett skratt.

I sommar ska Anders som sagt hålla sig hemma, njuta av trädgården och ta en tur med båten för att prova fisklyckan.

–Första badet är redan avklarat, det var i förra veckan. Det var 18 grader och kristallklart, berättar Anders.

Säkert blir det en och annan utflykt till Kivik eller Sjöbo.

–Eva är tokig i marknader och loppis, så det lär det säkert bli, förklarar Anders utan att se allt för plågad ut.

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons