Annons
Nyheter

Pastorn som vill vara som Jesus

Sedan sju år tillbaka är Joakim Freiman pastor i Pingstkyrkan i Trelleborg. TA träffade honom för att prata om uppväxten, familjen, jobbet, Gud, synd och att fylla 40.
Nyheter • Publicerad 9 september 2009
Foto: 
Foto: 
”Jag tror inte för fem öre på reinkarnation, men jag vet att jag har fått leva i olika världar. Jag känner mig berikad för jag lever ett rikt liv”, säger Joakim Freiman som fyller 40 år idag.Foto: 

UPPVÄXTEN. ”Vi bodde i Hässleholm till jag var sju. Lågstadiet tillbringade jag i Dalarna. Pappa Lars-Erik, som var målare på den tiden, byggde ett hus vid Siljans strand. Det var under den perioden jag upptäckte Leksands IF. Tre år senare flyttade vi till Tystberga utanför Nyköping. Pappa gickpå bibelskola. Jag minns att vi hade det ganska knapert. Jag och mina bröder delade korvskivorna vi skulle ha på smörgåsen. Än i dag kan jag känna att det tar emot att lägga en helskiva på mackan. Jag tillbringade mina viktiga högstadie- och gymnasieår där, nära naturen. På gymnasiet gick jag humanistisk linje. Det var bland annat mycket ninjafilmer, kaststjärnor och breakdance på den tiden. Sista året på gymnasiet flyttade vi till Vadstena, jag tog studenten i Motala. Om jag skulle summera min uppväxt skulle jag säga att den var trygg och idyllisk. Om jag lidit av att flytta? Jag tror inte för fem öre på reinkarnation, men jag vet att jag har fått leva i olika världar. Jag känner mig berikad för jag lever ett rikt liv!”

FAMILJEN. ”Det brukar ju vara mamma, pappa och brorsorna som är 4 och 15 år yngre än jag. Och det är det väl på sitt sätt fortfarande. Men framför allt är det förstås min fru och våra barn. När vi flyttade till Trelleborg kände vi nästan ingen här och då var det skönt att familjen var med, att vi hade varandra. Sedan har vi ju alltid

Annons

Fadern, Sonen och den Helige Ande med oss. Johanna och barnen är min bas, mitt högkvarter och det ger mig mycket glädje. Det finns en inre cirkel med familj, släkt och vänner som Gud och livet gett mig, både inom och utanför Facebook. Församlingen är också en familj. Det var så Jesus tänkte – det finns alltid plats för en till. Men jag ser inte trelleborgarna som frälsningsobjekt, istället vill jag skapa relationer och ge människorna en möjlighet att se Gud genom mig.”

JOBBET. ”Det finns många frisörer i stan, några präster, men bara en pingstpastor, det är jag och så har det varit i sju år. Tidigare har jag provat på att arbeta på rättspsyk, i en plastfabrik och som gymnasielärare. Ibland funderar jag på om jag skulle ha fortsatt som lärare, men kallet var för starkt, jag hade inte varit sann mot mig själv och kallelsen om jag inte hade följt den. Jag jobbar 20 timmar i veckan som pastor. Tiden ska räcka till att planera samlingar, och två ibland tre predikningar i månaden. Det är inget nio till fem-jobb utan ganska flexibel arbetstid. Vi trivs gott tillsammans, jag och församlingen. Jag tror så här, det finns inga perfekta församlingar och inga perfekta pastorer, men det finns lyckade kombinationer! Annars har jag världens bäste arbetsgivare och ett fantastiskt arbetsavtal. Det är en förmån att få jobba i Pk Elim. Det är ett härligt gäng. Spännande att arbeta för Trelleborgs framtid! Himlen älskar Trelleborg! Mina övriga 20 timmar jobbar jag på Erikshjälpen. Genom åren har jag besökt mellan 5 000 och 6 000 hushåll för att hämta grejer. Det har gett mig många kontakter som är få förunnat.”

GUD. ”Vi tror på den Treenige Guden. En Gud är passionerad i oss människor. ”God has more faith in us – than we have in Him”. Jag var nio år när jag själv bestämde mig för att jag ville följa Jesus. Min far tvingade mig inte att tro, men han gjorde det heller inte svårt. Han har alltid varit ett stort föredöme för mig. Livet går upp och ner, men jag har ett fundament att falla tillbaka på. Genom åren har jag tvivlat mer på mig själv än på Gud. För mig är det det mest naturliga som finns att Gud finns. När tusenåriga texter inbjuder oss läsare att få uppleva en relation med Gud som håller att bygga sitt liv på än idag. När man upplever att texterna stämmer och man får uppleva ett personligt möte med Gud – så får livet en djupare mening och du får uppleva fantastiska saker. Så tron är ingen jobbig ryggsäck utan dunderhonungen! Gud förstärker våra positiva egenskaper. Vi är granitblocket och han har mejslarna. Han ser potentialen hos oss alla. Livet är inte så lätt som man tror, men det blir lättare om man tror!”

SYND. ”Vi vill vara känd för det vi är för, inte emot. En golfklubb vill inte bli känd för att man inte får slå bollen utanför de vita pinnarna, utan för den fantastiska sport och rekreation och skönhetsupplevelse det faktiskt kan vara. I debatten och i media har det blivit en slagsida där man mer betonat vad vi inte tror på. Vi vare sig vill eller kan ändra på Bibeln när det gäller samlevnadsformer, vigsel av samkönade med mera. Hos oss är alla välkomna. Men som en golfklubb, vill man uppleva rättigheterna så accepterar man spelreglerna. Alla är välkoman på en prova-på-kurs och sedan kan man ansluta sig, om man accepterar konceptet. Skillnaderna är att Jesus redan betalat inträdesavgiften, lovat bli vår personlige tränare och mentor. Slutmålet är inte greenen utan Himlen. För vad hjälper det en människa, om hon vinner alla pokaler i världen, men förlorar sin själ”. Att vara kristen är inte kravfyllt, utan lustfyllt. Jesus kom inte för att ta bort glädjen utan för att komma med den pusselbiten – the missing Peace/piece – som vi inte kan hitta någon annanstans. Tidsandan vill ändra i Bibeln. Men det hade blivit ramaskri om vi skrivit om Strindbergs ”Hemsöborna” eller ändrat matematikens lagar eller hade infört fri hastighet på samtliga vägar i Sverige. Det hade blivit kaos och många hade förolyckats. Ännu mer osannolikt och farligt är det att ändra på Guds lagar, som är satta för att vägleda, hjälpa och välsigna oss. Det finns de som förnekar Förintelsen och vill skriva om historien. Liknande krafter vill skriva om Bibeln som det passar dem.”

ATT FYLLA 40. Moses hade tre 40-årsperioder. Nu avslutar jag min första. Jag vill vara som Jesus hårdhudad men med ett mjukt hjärta, inte tvärtom. Jag har börjat få lite grå hårstrån, men det är bara häftigt! Jag känner att jag inte är 25 – eller 30. Jag blir lite tröttare när jag springer och känner av det morgonen efter. Men jag vill arbeta länge. Döden är inte mitt mål, det är Himlen. Johanna och jag planerar att åka till Jerusalem för att fira min födelsedag. Jag kan ha lite dåligt samvete för att vi åker bara vi två själva. Idag ska jag vara ledig och vara tillsammans med Johanna och barnen. Längre fram vill jag ha fest med vännerna, släkten och familjen!”

Nilla Andersson
Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons