Annons
Nyheter

Papporna blir chefer – inte mammorna

Är du pappa? Då ökar din chans att bli chef. För kvinnor som fått barn ökar däremot inte möjligheten att få ett chefsjobb.
Nyheter • Publicerad 23 november 2007

Det visar en ny rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering.

Bland män och kvinnor som ännu inte fått barn är andelen chefer lika hög, kring 18 procent. Men vid en jämförelse mellan män och kvinnor med barn är skillnaden stor – av fäderna är 36 procent chefer, av mödrarna endast 17 procent.

Annons

I samband med föräldraskapet verkar alltså männens karriärer ta fart medan kvinnornas stannar av.

En orsak till detta kan vara att män som blir pappor enligt stereotypen därmed axlar rollen som familjeförsörjare. Arbetsgivaren kan tolka detta som att mannen är mogen att ta ett större ansvar på jobbet, skriver forskarna. Kvinnor, däremot, antas när de blir mammor få en mer traditionell roll med det huvudsakliga ansvaret för hushållsarbetet och barnen, vilket kan vara svårt att kombinera med en karriär.

Trots att Sverige är ett av världens mest jämställda länder är kvinnor fortfarande underrepresenterade på chefspositioner. På drygt 30 år har andelen chefer bland kvinnor som arbetar dock ökat från 15 procent till 20 procent (1968–2000). Andelen chefer bland arbetande män har samtidigt legat konstant kring 30 procent. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons