Annons
Nyheter

På vårfest med Tvillingklubben

Nyheter • Publicerad 21 juni 2007
Thea Sivhed och hennes tvillingsyskon Fanny och Douglas Sivhed är med i Trelleborgs tvillingklubb. Till höger står mamma Katarina Frej. Bild: Tomas Nyberg
Thea Sivhed och hennes tvillingsyskon Fanny och Douglas Sivhed är med i Trelleborgs tvillingklubb. Till höger står mamma Katarina Frej. Bild: Tomas NybergFoto: 

Alla nyblivna föräldrar har tusen frågor och funderingar kring alltifrån praktiska saker som vilken barnvagn som funkar bäst till vilken ålder det är lämpligt att skola in sitt barn på dagis. För tvillingföräldrar finns, om inte dubbelt så väldigt många fler frågor. Och vilka är inte bättre att svara på dessa än andra tvillingföräldrar.

I Trelleborg träffas regelbundet ett litet gäng tvillingfamiljer för att umgås, byta grejer och diskutera.

Annons

30 medlemmar

Tvillingklubben i Trelleborg bildades 2001. I dag har man ett 30-tal medlemsfamiljer. Familjen var med under tvillingklubbens traditionella vårfest i Trelleborg då ett tiotal familjer, med det gemensamma att alla begåvats med tvillingar, träffades.

Några engångsgrillar står på marken medan ett par vakande föräldraögon passar dem så att inget barn ska komma för nära.

Vårfesten hålls på gården till en förskola i Trelleborg. Här kan de lite större barnen cykla omkring och leka på ett väl inhägnat område.

Tröstar systern

I skuggan under ett träd ligger klubbens nyaste medlemmar, Stina och Maja, 3,5 månader gamla i sin vagn.

Stina är lite missnöjd och kan inte komma till ro. Maja bubblar glatt och ser nästan ut att vilja trösta sin syster när de då och då råkar fatta varandras händer.

– Vi var med på ett möte innan de kom. Det är lite speciellt med tvillingar. För oss blev det en stor chock, säger Linda Svensson, mamma till de båda flickorna.

Här får hon chansen att prata med andra som redan gått igenom de första årens glädjen och bekymmer med att ha två lika gamla barn samtidigt.

Föreläsningar

Annons

Tvillingklubben startades på initiativ av bland andra Malin Mattsson. Genom en öppen förskola och en av förskollärarna där började hon och några andra nyblivna tvillingmammor att träffas i en särskild grupp.

Efterhand som barnen blivit större och mammorna börjat jobba arrangeras också träffar på kvällstid en gång i månaden.

Ibland bjuds föreläsare och experter in. Andra gånger gör de något mysigt tillsammans som att gå ut och äta eller ha en spa-kväll.

– Det är lika viktigt att inte ha något särskilt inbokat och bara sitta och prata, säger Malin Mattsson som är klubbens ordförande.

Klädval

Diskussionerna brukar mest röra barnen och hur man som tvillingförälder ska förhålla sig till alltifrån kläder till val av förskola.

Självklart blir det en hel del tips som utbyts. Särskilt för dem som är nyblivna tvillingföräldrar.

– Man får lite stöd när man hör att andra har samma problem. Många gånger har jag tänkt att okej, men så kommer inte mina göra. Men sedan, visar det sig, gör de också så, säger Åse Böös-Larsson, mamma till Erik och Isak fyra år gamla.

Hon menar att behovet att träffa andra tvillingföräldrar är störst när barnen är små. Sedan får barnen egna aktiviteter och man får prioritera vad man vill engagera sig i.

Jenny Isaksson

Annons

Tomas Nyberg (foto)

Tvillingklubbens tips till andra tvillingföräldrar:

1, Få in rutiner så snart som möjligt när barnen är nyfödda.

2, Ta emot all hjälp ni kan få.

3, Förbered och planera allting i god tid om man ska iväg. Förbered också barnen i god tid om vad som ska hända så att de "är med på noterna".

4, Glöm inte att göra saker med ett barn i taget och dela upp sig i familjen.

5, Om barnen är väldigt lika varandra. Skriv upp vem som är vem på alla foton, det är lätt att glömma efter en tid.

Svenska tvillingklubben har en hemsida med mycket information riktad till tvillingföräldrar: www. tvillingklubben.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons