Annons
Nyheter

Oxrulader med fetaost och soltorkade tomater

I dag bjuder jag på en somrig variant av klassiska oxrulader som för tankarna till Medelhavet. Ruladerna kan göras flera dagar i förväg och sedan värmas i såsen. Tillbehören kan varieras från råstekta potatis smaksatta med färsk rosmarin till ett färgglatt grönsaksris eller en enkelt couscoussallad med svarta oliver.
Nyheter • Publicerad 22 maj 2008

Att koka en köttbit i en fond är ett genialt sätt att tillaga rätter. Då får du en sås som biprodukt som är smakrik och man slipper att använda färdig buljong. Dessutom kan du vara stolt att ha lagat allt från grunden.

När du plattar till en köttbit lägg den då i en plastficka så trasar den inte sönder.

Annons

Saknar du ett plattjärn kan du använda botten av en kastrull med långt handtag.

Oxrulader med fetaost och soltorkade tomater

(4 personer)

8 tunna lövbiffar á 90g

100 g feta ost

Minst 8 stycken soltorkade tomater

1 gul lök

Till fonden:

1 morot

1 lök

Annons

1 bit selleri

vitlök

timjan

salt och peppar

Skala löken och strimla den. Stek den glansig på svag värme. Under tiden plattar du till den vanligtvis tunna lövbiffen ytterligare.

Skär fetaosten i 8 bitar och fördela dem med tomaterna och löken på biffarna. Rulla ihop dem och fäst änden med hjälp av en tandpetare.

Salta och peppra noggrant och bryn rouladerna i en gryta med lite matfett. Lyft sedan upp dem ur pannan.

Bryn morot, selleri och lök som skurits i två cm tjocka bitar. Pressa vitlöken. När rotfrukterna har fått en fin färg häller du över 1 liter vatten och lägger tillbaka rouladerna i såsen. Tillsätt 1/2 tsk timjan och låt rouladerna småputtra i ungefär 45 minuter.

Ta upp oxruladerna och håll dem varma. Mixa såsen och smaka av med salt och peppar.

Om konsistensen är för blaskig så kan du reda såsen när den kokat några minuter. Glöm inte att plocka bort tandpetaren innan du serverar!

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons