Oxrulader med fetaost och soltorkade tomater
Att koka en köttbit i en fond är ett genialt sätt att tillaga rätter. Då får du en sås som biprodukt som är smakrik och man slipper att använda färdig buljong. Dessutom kan du vara stolt att ha lagat allt från grunden.
När du plattar till en köttbit lägg den då i en plastficka så trasar den inte sönder.
Saknar du ett plattjärn kan du använda botten av en kastrull med långt handtag.
Oxrulader med fetaost och soltorkade tomater
(4 personer)
8 tunna lövbiffar á 90g
100 g feta ost
Minst 8 stycken soltorkade tomater
1 gul lök
Till fonden:
1 morot
1 lök
1 bit selleri
vitlök
timjan
salt och peppar
Skala löken och strimla den. Stek den glansig på svag värme. Under tiden plattar du till den vanligtvis tunna lövbiffen ytterligare.
Skär fetaosten i 8 bitar och fördela dem med tomaterna och löken på biffarna. Rulla ihop dem och fäst änden med hjälp av en tandpetare.
Salta och peppra noggrant och bryn rouladerna i en gryta med lite matfett. Lyft sedan upp dem ur pannan.
Bryn morot, selleri och lök som skurits i två cm tjocka bitar. Pressa vitlöken. När rotfrukterna har fått en fin färg häller du över 1 liter vatten och lägger tillbaka rouladerna i såsen. Tillsätt 1/2 tsk timjan och låt rouladerna småputtra i ungefär 45 minuter.
Ta upp oxruladerna och håll dem varma. Mixa såsen och smaka av med salt och peppar.
Om konsistensen är för blaskig så kan du reda såsen när den kokat några minuter. Glöm inte att plocka bort tandpetaren innan du serverar!