Annons
Nyheter

Ostskalkar blir nyttiga muffins

På vintern är det dags för jordärtskockor här kommer ett trevligt recept på en soppa med nyttiga ost- och morotsmuffins. Ett perfekt sätt att bli av med ostskalkar och tråkiga morötter som ibland gömmer sig i kylen.
Nyheter • Publicerad 15 januari 2009

Ost- och morotsmuffins

80 g smör

Annons

400 g vetemjöl

200 g grahamsmjöl

4 tsk bakpulver

3 ägg

1 dl filmjölk

100 g färskost

100 g lagrad prästost

100g rivna morötter

cirk 1/2 tsk salt

muffinsformar

Annons

Smält smöret och låt det svalna.

Blanda ner ägg, färskost, riven prästost, rivna morötter och filmjölk. Blanda mjölsorterna och bakpulvret och rör allt till en tjock smet.

Fyll muffinsformarna till två tredjedelar med smeten.

Grädda på 220 grader i 20 minuter.

Muffinsen smakar bäst nybakade, men kan också frysas in.

Jordärtskocksoppa

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

300 g jordärtskockor

1 palsternacka

Annons

1/2 rotselleri

1 l vatten

3 dl grädde

salt, peppar, muskot

Skala lök och alla rotfrukter. Tärna dem i en cm stora tärningar och fräs tillsammans med lite smör eller margarin i en kastrull tills grönsakerna fått lite färg.

Häll i vatten och låt soppan koka i 30 minuter. Mixa soppan och häll tillbaka den i kastrullen. Koka upp tillsammans med grädden och småkoka soppan några minuter. Smaka av med salt, peppar och lite muskot.

Spara gärna lite rotfrukter i början. Skär dem i fina tärningar, stek dem i lite fett och ha dem i soppan vid serveringen.

Knaprigt stekt bacon eller en bit fisk fungerar utmärkt som tillbehör till soppan.

Vill du ha en skummig soppa ska du med hjälp av en stavmixer mixa en skvätt kall mjölk i den heta soppan. Effekten är den samma som skummad mjölk till en cappucino.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons