Ostskalkar blir nyttiga muffins
Ost- och morotsmuffins
80 g smör
400 g vetemjöl
200 g grahamsmjöl
4 tsk bakpulver
3 ägg
1 dl filmjölk
100 g färskost
100 g lagrad prästost
100g rivna morötter
cirk 1/2 tsk salt
muffinsformar
Smält smöret och låt det svalna.
Blanda ner ägg, färskost, riven prästost, rivna morötter och filmjölk. Blanda mjölsorterna och bakpulvret och rör allt till en tjock smet.
Fyll muffinsformarna till två tredjedelar med smeten.
Grädda på 220 grader i 20 minuter.
Muffinsen smakar bäst nybakade, men kan också frysas in.
Jordärtskocksoppa
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
300 g jordärtskockor
1 palsternacka
1/2 rotselleri
1 l vatten
3 dl grädde
salt, peppar, muskot
Skala lök och alla rotfrukter. Tärna dem i en cm stora tärningar och fräs tillsammans med lite smör eller margarin i en kastrull tills grönsakerna fått lite färg.
Häll i vatten och låt soppan koka i 30 minuter. Mixa soppan och häll tillbaka den i kastrullen. Koka upp tillsammans med grädden och småkoka soppan några minuter. Smaka av med salt, peppar och lite muskot.
Spara gärna lite rotfrukter i början. Skär dem i fina tärningar, stek dem i lite fett och ha dem i soppan vid serveringen.
Knaprigt stekt bacon eller en bit fisk fungerar utmärkt som tillbehör till soppan.
Vill du ha en skummig soppa ska du med hjälp av en stavmixer mixa en skvätt kall mjölk i den heta soppan. Effekten är den samma som skummad mjölk till en cappucino.