Nyheter

Onödigt ultraljud kan skada fostret

Det är roligt att se sitt blivande barn sparka, vifta och suga på tummen där inne i magen. Men ultraljud bör bara användas i medicinskt syfte och inte som underhållning. Ljudvågorna kan vara skadliga.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2009
Foto: 

Många blivande föräldrar gör ett stort antal ultraljudsundersökningar på privatkliniker och det har blivit populärt att köpa bilder och dvd-filmer på fostret. Föräldrar kan till och med köpa egna ultraljudsapparater och lyssna på bebisens hjärtljud hemma.- För stor exponering med ultraljud kan påverka vävnaderna på fostret. Under vissa perioder i fosterlivet är hjärnan extra känslig, säger professor Karel Marsal på kvinnokliniken i Lund, till Helsingborgs Dagblad.Debatten om ultraljudets eventuella farlighet poppar upp med jämna mellanrum, men hittills har ingen kunnat presentera några bevis. För några år sedan kopplade forskare vid Karolinska institutet ultraljud till störd intellektuell utveckling, men sambandet kunde ifrågasättas. Senare undersökningar har gått bet på att hitta kopplingar till schizofreni och hjärncancer.Men forskarna är ändå tämligen eniga om att ultraljud bara ska användas av medicinska skäl, som diagnosinstrument. Ultraljudsvågor kan hetta upp vävnader vilket rent teoretiskt skulle kunna vara skadligt för ett växande nervsystem.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.