Annons
Nyheter

Om uppbrott, lek med getingar och ett helt liv på luffen

När sonen hittade en använd knarkkanyl i kvarterets lekplats så blev det droppen för föräldrarna. De tog det drastiska beslutet att sälja det mesta av sina ägodelar, säga upp sin lägenhet i utkanten av Berlin och tillsammans med sin femårige son ge sig ut på en världsluff i länder där en euro räcker långt längre än någonstans i Europa.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2007

Målet, sa de, var att någon gång bosätta sig i ett kollektiv där de kunde känna sig hemma tillsammans med likasinnade, alternativa (jo, de använde själva denna term) människor, odla giftfria grödor och byta tjänster med varandra.

När jag träffade familjen, på en avsides strand på Zanzibar för några år sedan, så berättade pappan stolt hur de tyckte att de hade tagit ansvar för sin sons liv när de fjärmat honom från västerlandets dekadens och korrupta konsumtions-hysteri.

Annons

"Vi gör det här för att skydda honom. Det är klart att vi läser för honom och så, men det här är den enda verkliga utbildning han behöver. Att lära sig möta andra människor och kulturer, öppet och fritt", sa pappan och pekade på sin son när han lekte med byns barn på stranden i solnedgången.

Pappan hade kört taxi i Berlin, mamman varit biträde i en klädesbutik. För tillfället levde de på besparingar och blygsamma inkomster från mammans konsthantverk (hon sålde vänskapsarmband till andra resenärer). Vi satt och pratade under den afrikanska stjärnhimlen långt in på natten, medan sonen låg och sov med huvudet i mammas knä.

Morgonen efter åt vi frukost tillsammans. Sonen lekte med en burk honung som ett antal ilska getingar också började tycka var vansinnigt intressant. Jag såg vart det barkade och varnade pojken. Pappan blev genast mycket irriterad.

"Låt pojken leka med getingarna! Han blir säkert stucken men hur ska han annars lära sig att det gör ont? Vi kan inte skydda våra barn från allt."

Förvisso en vettig synpunkt tyckte jag och återvände till min kopp pulverkaffe. Minuten senare hade pojken fått två getingstick, det ena på halsen.

När våra vägar skildes åt lite senare på dagen hade han feber och kräktes. Föräldrarna bråkade om de skulle åka till en läkare i Zanzibar stad eller ej.

Både familjens uppbrott från en relativt ordnad tillvaro i Tyskland och incidenten med getingarna fick mig att fundera mycket över vilket ansvar man har som förälder. I båda fallen fick jag erkänna mig både imponerad och upprörd över det unga parets val.

Hur det gick för familjen från Berlin vet jag inte, men jag tänker på dem ibland. Inte minst sedan jag själv blev förälder.

Fredrik Sjöstrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons