Annons
Nyheter

Oliver vill vara en förebild för andra

Som liten ville Oliver Halldén bli brandman. Än idag lever drömmen kvar och efter gymnasiet är målen många.
Nyheter • Publicerad 18 mars 2010
Oliver Halldén, 18 år.
Oliver Halldén, 18 år.Foto: 
Foto: 

– När jag var liten tyckte jag att det var häftigt och inspirerande med eld och stora bilar. Numera tycker jag att det är ett bra sätt att jobba på eftersom man jobbar ett pass på ett dygn och sedan är man ledig tre. Då får man mycket tid till annat, berättar han.

Att jobba som brandman kräver en del uppoffringar men det skrämmer inte Oliver.

Annons

– Man måste vara beredd på att flytta eftersom det inte är så lätt att hitta en anställning här. Det hade varit skönt att komma ifrån Trelleborg för jag har redan sett allt och vill uppleva något nytt.

Om drömmen inte går att uppfylla kan han tänka sig att jobba inom vården eller som engelsklärare i Thailand.

– Det är skoj att göra nytta och att få hjälpa till. Jag vill vara en förebild och stå till tjänst för andra. Man får vara beredd på att jobba mycket och ha ett stort ansvar för andra människor. Att arbeta i Thailand kan bli en utmaning. Det kan bli roligt att se om jag klarar av att göra något som så många inte gjort förut, säger han.

Oliver är egentligen inte så glad för att jobba utan ser sig mer som en hjälpreda. – Om jag väl hittar ett yrke som uppfyller mina förväntningar kan det bli skoj. Då kommer jag nog att se det som ett fritidsintresse, säger han.

Till vardags går Oliver på Malmö praktiska gymnasium och läser till rörläggare. Att söka den linjen var inte självklart för honom.

– Jag hade ingen aning om vad jag skulle välja. Det jag visste var att jag ville få en utbildning som eventuellt kunde ge mig jobb direkt efter studenten. Att jobba som rörläggare är nog inget jag kommer att göra i all framtid, men det är en bra erfarenhet att falla tillbaka på om jag behöver, säger han.

När Oliver inte är i skolan spenderar han gärna mycket tid med familjen.

– Man får inte så mycket tid med familjen när man jobbar 7-16 som jag gör på min praktik. Därför får man ta tillvara på den tiden man har tillsammans, säger han.

Olivers stora intresse är träning. Till en början spelade han fotboll och innebandy och testade sedan på både jujutsu och boxning.

– Anledningen till att jag inte fortsatte med de sporterna var för att jag ville träna på gym. Där kan jag ha mina egna träningstider och forma min kropp som jag vill, säger han.

Annons

Han har tränat styrketräning i två och ett halvt år men det var först efter ett halvår han började märka resultat. Ytterligare ett halvår senare började Oliver träna seriöst och sedan dess har gymmandet varit den huvudsakliga sporten för honom.

Målet är att må bra och vara nöjd med sig själv.

– Om man har för mycket fett på ett ställe och för lite på ett annat har man en möjlighet att påverka det. Då kan man själv bestämma vilken del av kroppen man ska träna extra mycket, skrattar han.

Förutom att träna brukar Oliver resa. Han åker gärna till nya länder och ser det som ytterligare en utmaning.

– När jag väl är i ett annat land vill jag göra grejer som jag inte kan göra hemma. Jag tycker inte om att gå på museum men att se hur andra människor lever är intressant, säger han.

Oliver tycker om att åka skidor och en perfekt skidsemester enligt honom innehåller bra kompisar, god mat, ett fint väder och fina skidbackar.

– Och inga brutna ben, tillägger han.

Nilla Andersson
Matilda Blom
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons