Nytt syskon försvårar potträning
– Alla förändringar kräver energi, oavsett om de är positiva eller negativa, och då ska man inte försöka få sitt barn torrt.
– Det är bättre att hjälpa barnet att komma in i förändringen, säger uroterapeuten Ulla-Britt Jansson, som skrivit avhandlingen.
I studien har 59 friska tre månader gamla spädbarn i Göteborg följts upp till skolåldern.
Redan vid tre månaders ålder kissar barn oftast när de är vakna, och studien tyder på att blåsfunktionens utveckling är en mognadsprocess som av allt att döma kan påverkas.
– Vi kunde se dels att de barn som var torra lite senare hade varit med om olika livshändelser som påverkat vardagen, dels att de som haft svårast att anpassa sig till förändringarna blivit torra ännu senare, säger Ulla-Britt Jansson. Den förändring som mest försvårar potträningen och förlänger tiden fram tills barnet är torrt, är om det kommer ett syskon.
Andra faktorer som påverkar är exempelvis att börja på dagis, att någon blir sjuk eller att mamma börjar arbeta.
– Om det sker förändringar av den här typen i barnets vardagliga liv, då ska man vänta med potträningen, säger Ulla-Britt Jansson.
Det spelar alltså ingen roll om det är positiva eller negativa förändringar som sker, barnet är lika känsligt ändå. Det gäller att avvakta och hitta rätt period. TT: Är potträning nödvändig?
– Jag kan inte säga att den är nödvändig, säger Ulla-Britt Jansson.
– Men det går att hjälpa barn från ett och ett halvt år och påverka dem att bli torra, om barnet är moget och föräldrarna har tid.
TT: Hur viktig är föräldrarnas tid med barnen?
– Den är viktig. Men många jobbar mycket och kan kanske inte potträna sent när arbetsdagen är slut eller bara på helgen. Det är också vanligt att många säger att de ska vänta till på sommaren. Då har de tid. Studien visar också att potträning är ett för föräldrar känsligt ämne som få pratar om.
Man jämför sina barn och försöker hålla barn inom de outtalade gränser som finns för när det inte längre är acceptabelt att ha blöja.
– Föräldrar vi intervjuade tyckte att det var svårt och känsligt att ta upp frågan och exempelvis begära att dagispersonalen hjälper till.
– Det förvånade oss att föräldrar kände sig så utlämnade. (TT)
Göran Sjögren