Annons
Nyheter

Ny studie om barn och passiv rökning

Den passiva rökningens skadeverkningar för barn ser olika ut beroende på när barnen utsätts för rökningen. Risken för astma kan kopplas till tobaksrök i moderlivet medan allergier har samband med rökning under småbarnstiden.
Nyheter • Publicerad 21 juli 2008
BILD: SCANPIX
BILD: SCANPIXFoto: 

Det visar en doktorsavhandling från Karolinska Institutet som Svenska Dagbladet tagit del av. Materialet baseras på den så kallade Bamsestudien som omfattar 4 000 Stockholmsbarn och är en av världens största allergiundersökningar. I den nu aktuella undersökningen har man för första gången lyckats särskilja passivrökningens olika skadeverkningar i och utanför moderlivet.

Barn vars föräldrar rökt under graviditeten löpte fördubblad risk att utveckla astma före fyraårsåldern. Barn som utsatts för rök efter födseln drabbades oftare av allergier än barn från rökfria hem. Starkast var kopplingen mellan passiv rökning och kattallergi.

TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons