Annons
Nyheter

Njuter av livets goda dagar

När Arja Rajaranta var nio lämnade hon de finska skogarna och flyttade med familjen till Trelleborg. 41 år senare är hon kvar i palmstaden och njuter som en drottning av livets goda dagar.
Nyheter • Publicerad 2 april 2011
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

– Själen är ung men kroppen börjar bli gammal, det är lite orättvist, säger Arja, ler och börjar berätta om ett händelserikt liv med många roliga men stressiga jobb.

När Arja gick ut gymnasiets kontorslinje föll det sig naturligt att det också var på just kontor som hon skulle få sitt första jobb. Sedan dess har hon provat på både det ena och det andra. Bland annat att arbeta som diskare på Nils Holgersonbåten och som frukostvärdinna på Scandic hotell i Malmö. Men det roligaste om än också det stressigaste var att jobba som ansvarig för caféet Forum på Gummifabriken.

Annons

– Jag fick träffa många människor. Det var så att man fick hålla ena handen i hyllan och den andra i kassaapparaten. Så stressigt var det, berättar hon och skrattar.

Efter ett hårt yrkesliv blev hon sjuk och idag är hon sjukpensionär.

– Läkarna säger att det var stressen. Nu vill jag koppla av och njuta av livets goda dagar.

Ett av de intressen som hon nu ägnar sig åt är att skriva. Förutom dikter har hon också börjat på sina memoarer. Men de första 44 sidorna om hennes barndom försvann i hennes senaste flytt. Men minnena är kvar.

– Det var en underbar barndom. Jag körde rally på isen med pappa, sjöng i en kör och åkte skidor i skogen hela tiden.

När Arja inte skriver gillar hon att laga mat och lyssna på musik. Festen idag har hon förberett ända sedan i februari.

– Det blir i Finnstugan med mycket musik. Både svenskt och finskt med Humppa och Tango. Allt förutom rock n roll.

Men lördagens fest kunde gott om intet redan för tio år sedan. På sin fyrtioårsdag ramlade hon och slog upp ett stort jack i huvudet. Istället för fest fick hon köras med ambulans till lasarettet och opereras.

– Läkaren sa, – du har tur, de flesta blir halvsidesförlamade eller dör. Du måste verkligen ha en kompis däruppe.

Förutom musiken, maten och solen så finns det två personer som förgyller hennes tillvaro lite extra.

– Min son Daniel älskar jag över allt annat och min särbo Vekko, han får mig verkligen att känna mig som en drottning

Nilla Andersson
Ossian Sandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons