Annons
Nyheter

"Någon gång ska jag njuta av livet"

Han bytte stressande deadlines och långa arbetsdagar mot idylliskt skogsliv och barnbarnslek.
Nyheter • Publicerad 29 maj 2009
Foto: 
Dan Olshed.
Dan Olshed.Foto: 

LJUNGHUSEN. – Jag tänkte att någon gång ska jag njuta av livet som jag tidigare bara har sprungit förbi, säger Dan Olshed som fyller 60 år men som redan för fem år sedan trappade ner arbetsmängden och satsade mer tid på hem och familj.

Gräset växer högt på naturtomten i fridfulla Ljunghusen och i tallen närmast huset har en duvhona lagt sig till ro för att ruva sina ägg. Dan vet för han följer henne dagligen med kikaren som ligger framme på köksbänken. Han sitter lugnt tillbakalutad i trädgårdsstolen i jeansjacka och svartvita Converse och det är svårt att föreställa sig honom som stressad reklamman.

Annons

– Jag har stressat i många år och sprungit in i väggar. I deadlinebranschen jobbar vi gärna lite för hårt. Men när min mor blev sjuk

ville jag vara tillsammans med hennes det sista året, förklarar han sitt val att trappa ner vid 55 och börja jobba deltid hemifrån.

Det är ett beslut han aldrig ångrat, men hur mycket deltid är kan variera.

– Att jag kan rulla tummarna innebär inte att jag gör det, säger han.

Nu för tiden springer Dan några mil i veckan, sköter marktjänsten i hushållet, bygger upp en nystartad hemsida och jobbar med en del reklamuppdrag till gamla kunder. Han beskriver sig själv som en man med stor arbetsdisciplin och fast det är gott att dricka morgonkaffet i Beatlesmuggar på verandan, reser han sig ändå plikttroget och går och jobbar när frukosten är avdukad.

Dan föddes i Lund och växte upp ett radhus i Stockholm. Under temat folkhemmet och jag arbetar han med en dokumentär bok om inredning från sina uppväxtår som tar fäste i bomässan i Lund 1954. Han har gjort ett gediget arbete för att samla in fotodokumentation från den här tidens hem och hoppas på att få boken utgiven så småningom.

Eftersom Dan även har ett stort intresse i veteranmopeder åker han varje måndagskväll till verkstaden han hyr i Malmö tillsammans några 55-plusare.

– Vi är ett gäng killar, eller gubbar säger han och rättar sig själv med ett skratt. Vi träffas och meckar med mopeder från 60-70-talet. Fast vi dricker nog mer kaffe och snackar skit än vi fixar med våra mopeder, tillägger han med ett leende.

Fast varken 50-talsdesign eller veteranmopeder stillar Dan Olsheds intresse för gamla prylar.

– Jag blev tidigt rätt nostalgisk och samlar på det mesta.

Annons

I garaget har han skapat ett nostalgitillhåll som närmast påminner om ett museum. Där går det att hitta en rullbandspelare, sten från semestern på Öland, fotbollsbiljetter från VM-matcherna 1958, en radiogrammofon, hans fars handskmakarsax, svenska semestervimplar, ett hundratal tändsticksaskar och oändligt mycket mer.

– Jag går ut och spelar gammal musik och njuter av mina prylar. Det är synd om sakerna bara ska ligga nerpackade i kartonger. Min fru låter mig hållas så länge det stannar i garaget, säger han med ett pojkaktigt leende.

Trots förkärleken för gamla saker så finns det en liten dam som förtrollade Dan när hon bara var hundra timmar gammal och de sågs för första gången – barnbarnet Mimi.

– Hon är världens gulligaste tjej! Eftersom jag aldrig har haft barn, så upptäcker jag hur fantastiskt det är nu istället. Glädjen, hur de utvecklas, första leendet. Jag och min fru åker in till Malmö en gång i veckan och när Mimi är färdigmatad och färdigsövd så lånar vi henne i några timmar.

Så ser ni en lycklig morfar krypa runt på Espresso House lekhörna på Caroli City i dag, är det bara att gå fram och gratulera Dan Olshed på 60-årsdagen.

Johan Silfversten Bergman
Anna Naxelius
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons