Annons
Nyheter

Museum, kafé och lek i det gröna

Strax utanför Bara ligger Statarmuseet, en riktig skattkista för föräldrar och barn.
Nyheter • Publicerad 27 april 2007
Statarmuseet utanför Bara – mycket mer än ett museum. Bild: Annette Sjöstrand
Statarmuseet utanför Bara – mycket mer än ett museum. Bild: Annette SjöstrandFoto: 
Foto: 
Foto: 

Museet invigdes 1995 – 50 år efter statarsystemets avskaffande. Museet har haft som ambition att bygga upp autentiska miljöer som visar hur människor bodde mellan 1886 och 1945. Först som statare och därefter som kontantlöneanställda lantarbetare.

Alla barn och vuxna som inte känner sig som typiska museummänniskor har ändå anledning att styra kosan mot Svedala. Det finns nämligen mycket mer att uppleva här. Ett café bjuder på fika och en av Skånes vackraste uteserveringar med utsikt över kullar, åkrar och skog. Här finns också en charmig butik med billiga föremål från förr. Eller vad sägs om en speldosa, ostkupa i glas eller buteljhållare?

Annons

Barn som verkligen blir intresserade av statarlivet kan gå kurser på museet. Då flyttar man in i lägenheterna och går via lek och teater tillbaka i tiden.

Så hittar ni dit: Intill Bokskogen mellan Torups slott och Bara i Svedala kommun. Väg 108 mellan Lund och Trelleborg. Sväng i Klågerup mot Malmö/Bara. Vänster mot Torup innan bensinmack och följ skyltar till Statarmuseet.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons