Annons
Nyheter

Mot rekordvinter trots mildväder

Skånes skidmecka, som ligger några meter in i Halland, firar 20 års jubileum i år. Vallåsens vd Fredrik Hedin är nöjd, trots att förra årets säsong var en av de sämsta hittills och att vintrarna på Hallandsåsens nordsluttning uppskattas ha blivit en grad varmare under de två decennierna.
Nyheter • Publicerad 29 januari 2009
Vallåsens vd Fredrik Hedin är nöjd med vintern. Bilder: Mark Hanlon
Vallåsens vd Fredrik Hedin är nöjd med vintern. Bilder: Mark HanlonFoto: 

- Så är det. Vissa vintrar är kämpiga, som den förra året. Och så hade vi de där stormarna Gudrun och Per. Men å andra sidan upplevde vi den bästa snön för bara tre år sedan, så det är mycket tvära kast fram och tillbaka, säger han på klingande dalmål.

Fredrik Hedin startade det modiga projektet med att anlägga en professionell skidanläggning i södra Skåne tillsammans med sin bror Hans, och duon från Dalarna driver fortfarande företaget.

Annons

Vallåsen startade innevarande säsong den 25 november och det var rekordtidigt.

- Hittills har vi haft öppet cirka 50 dagar och det är bra. En normalsäsong på Vallåsen ligger på 60 öppetdagar per säsong. Och nu går vi in i februari som ofta är den torraste och bästa vintermånaden, så det finns alla chanser för en rekordlång säsong, säger Fredrik Hedin och häller upp ännu en kopp bryggkaffe.

På anslagstavlan i personalrummet hänger ett utdrag från en av Vallåsens personalutbildningar. På lappen står det med stora bokstäver:

"Kvalitet, Proffsighet, Trivsel, Trygghet, Engagemang, Leende."

Intervjun avbryts av att en av pistvakterna kommer in och berättar att en olycka inträffat i backen. En ung åkare har slagit ansiktet i isigt underlag så blodvite uppstått. Men han ska vara okej och inga tänder saknas. Fredrik Hedin nickar som tack för informationen.

- Vi har förvånansvärt lite skador. Nationellt ligger skidanläggningarna på ett snitt på en promille, det vill säga en skadad skidåkare på tusen. Och då talar vi allt från brutna ben till stukade tummar. Vi på Vallåsen ligger på 0,7 promille. Varför det är så vet jag inte. Kanske för att vi har snällare backar, men å andra sidan har vi nog fler nybörjare, säger Fredrik Hedin.

Annars pratar vd:n gärna om sina avancerade snökanoner som företaget - av nödvändighet - plöjt ner stora pengar i.

- Titta runt i den svenska fjällvärlden. De är tio år efter oss, säger han.

Men paradoxalt nog så är inte ett uppvärmt klimat och grönare vintrar den största utmaningen för Vallåsen.

- Nej, största utmaningen är inte att fixa snö utan att fixa personal. Efter dåliga år tappar vi flera i säsongspersonalen eftersom vi inte kunnat erbjuda dem tillräckligt med jobb.

Annons

Men det är på väg att ändra sig och Vallåsen kan nu hålla sig med fler året runt-anställda. Anledningen är att anläggningen förra året startade med att ha öppet under sommaren för mountainbike. Nya leder tillkommer hela tiden.

- Vi fick jättebra respons förra året så i år utökar vi och kommer att anlägga fler mountainbike-leder för nybörjare. Vi har ju många skidåkare som kommer från Danmark på vintern, och som du vet är cykling en stor sport i landet, säger Fredrik Hedin.

Fredrik Sjöstrand fredrik.sjostrand@allehandasyd.se
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons