Annons
Nyheter

Min tredje graviditet

Nyheter • Publicerad 8 juni 2007

@02 Anfang 4 rader:Redan första gången sa barnmorskan till mig att ökad kroppstyngd skulle vara en oundviklig följd av graviditeten. Jag vägrade tro på henne. Min begynnande rondör var redan fullt tillräcklig.

Hunger efter godsaker har jag alltid haft, och nu tycktes skafferiet fylla sig självt med den varan. Min aptit stegrades – finns det hemma så ska det också ätas blev devisen – och efter sex-sju månader så hade midjan svullnat rejält. Min pondus började närma sig den förre tyske förbundskanslern Helmuths Kohls – han som hade för vana att äta smör med sked på EU-toppmötena.

Annons

Efter födseln blev det nya tider. Hälsosam kost och långa promenader med barnvagnen. Det tog något år. Sen var jag var snyggare och slankare än på länge.

Men snart var det dags igen. Jag kände igen symptomen. Med glupande aptit satte jag i mig allt från gröna grodor till majonnäsmackor. Efter lillkillens tillkomst var det svårare att gå ned igen. Det krävdes en nyårssupé och ett oförsiktigt test av värdarnas badrumsvåg för att jag skulle inse att alla BMI-gränser var sprängda. Ett nyårslöfte uppfylldes och kilona försvann ett efter ett.

Det gick ganska bra. I garderoben hamnade nya byxor med lagom midjemått ovanför de gamla. Jag kapade ett dussin kilo. Nu var jag kaxig. Gav kost- och motionsråd till omgivningens soffpotatisar. Själv var jag vaccinerad mot fettvalkar. Och mer än två graviditeter ska inte en kropp utsättas för, och fler än två barn ska inte behöva stå ut med mig. Tänkte jag då.

Men är det ändå inte så att det är först med det tredje barnet som ens kvalitet som förälder testas på allvar? Vi satsade på en trio. Min kropp undrar varför.

Framåt sjunde månaden började kollegorna fråga varför jag gick som en gammal stöt. "Jag är ju gravid för helvete", ville jag fräsa tillbaka men behöll mina foglossningar för mig själv.

Så nu drar jag omkring på drygt tio kilo för mycket igen. Jag är säker på att det är hormonerna som spelar ett spratt med mig, och jag har läst mig till att forskarna ger mig stöd. Viktökning, förändrad aptit, illamående, sömnproblem, matsmältningsbesvär, förstoppning och andra saker ni inte ska behöva läsa om här hör till graviditetssymptom som drabbar män.

Och när födseln närmar sig ökar stresshormonerna kraftigt i blodet, bara för att mannen ska vara förberedd på att något världsomvälvande ska hända. Så här ett par veckor före planerat förlossningsdatum har jag mycket riktigt svårt att koncentrera mig på så mycket annat än att äta.

Fast efter födseln kommer jag att bli snäll som ett lamm igen. Och snart kommer jag på att om jag ska orka med att jaga efter tre ungar så måste jag banta bort gubbamagen.

Tandborstningstips:

Jaga kariusar och baktusar som bygger grottor i barnens tänder. De sjunger glada sånger innan tandborsten hittar dem. Då hoppar de med ett HJÄLP ut ur munnen. Funkar också med vuxentandkräm.

Annons

Föräldraledighetstipset:

Känn efter hur ni vill ha det. Man behöver inte dela precis lika på föräldradagarna för att vara bra föräldrar. Men glöm det där med att skylla på ekonomin som orsak till att mamman tar ut nästan all föräldraledighet. Krasst ekonomiskt är det oftast bäst att den som tjänar minst får möjlighet att utveckla sina jobb-ambitioner.

Må-bra-tips:

Små utflykter kan också bli stora äventyr.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons