Annons
Nyheter

Min sonhustru tar ut barnbarnens pengar

Nyheter • Publicerad 21 juni 2007

Jag är farmor till ett tvillingpar på 5 år. Idoppresent av mig fick de var sin aktiefond som jag sedan fortsatt att sätta in pengar på varje månad. Eftersom min bank inte vill berätta hur fonderna har gått frågade jag min son. Jag blev bestört när jag fick veta att min sonhustru plockat ut pengar från den ena tvillingens fond. Orsaken var att den fonden gått så mycket bättre än den andra och föräldrarna ville att det skulle vara rättvist mellan barnen. Pengarna användes när familjen åkte till Lalandia. Detta var ju inte meningen med mitt sparande. Nu är ett nytt barnbarn på väg och jag är tveksam om jag skall börja spara till detta barn också. Vad skall jag göra?

Undrande farmor

Annons

Svar: När annan än förmyndarna sparar till barnen så är det ändå förmyndarna som har dispositionsrätten till pengarna. Förmyndarna är ansvariga för barnen och företräder barnen ekonomisk. Även om du sparat till barnen så kan du inte bestämma över hur pengarna används efter det att de satts in på barnens konto.

Jag skulle rekommendera dig att börja spara i en kapitalförsäkring med barnbarnen som förmånstagare. Då bestämmer du själv över pengarna fram till dess du ger bort dem. Skulle du gå bort faller pengarna ut direkt till barnbarnen.

En kapitalförsäkring är en sparform där pengarna placeras i olika fonder. Pengarna är befriade från inkomstskatt den dagen pengarna tas ut. Dessutom behöver ingen reavinstskatt betalas vid fondbyten, eller när pengar tas ut. Varje år dras i ställer en schablonskatt på sparkapitalet.

En annan fördel är att du alltid kan vara rättvis även om det blir fler barnbarn eller om fonderna går olika bra eftersom det är du som fördelar totalsumman. Redovisningen av försäkringen går till dig och ingen mer än du behöver känna till pengarna.

Eftersom man själv bestämmer hur och när pengarna skall fördelas kan du ge bort pengarna till en mogen 16-åring men samtidigt vänta om barnet inte är moget på myndighetsdagen.

När kan jag börja ta ut min pension?

Jag är 61 år och funderar på att gå i pension. Får jag börja ta ut min pension redan nu?

Nu trött och rik snart pigg och fattig?

Svar: Olika pensioner får lyftas vid olika åldrar. Du kommer få din pension från tre håll. Från staten får du inkomstpension och premiepension. Inkomstpensionen och premiepensionen kan du ta ut från det år du fyller 61 år. Dessa betalas ut livsvarigt. Från din arbetsgivare får du avtalspension. Denna betalas ut enligt det fackligt avtal som finns. I de flesta fall kan den tas ut från 55 år men exempel statsanställda kan först ta ut den från 61 års ålder. Du kan också få pension från dig själv om du haft ett eget pensionssparande. Dessa pengar kan i så fall tas ut från 55 år. Tänk på att du måste själv aktivt begära att få ut pengarna från de olika instituten. Jag rekommenderar dig att ta kontakt med din bank för en pensionsgenomgång.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons