Annons
Nyheter

Min sambo kan bara betala en tredjedel

Jag och min sambo tittar på en dyr bostadsrätt. Jag tjänar mest och han kommer inte att kunna bidra med mer än en tredjedel av boendekostnaderna. Hur ska vi skriva papper så jag inte förlorar på en eventuell försäljning i framtiden? "Sparsam"
Nyheter • Publicerad 27 juli 2007

Svar: I stället för att äga hälften var av bostadsrätten kan ni vid köpet bestämma att du ska äga 2/3 och din sambo 1/3. När man bestämmer detta bör man också ta hänsyn till hur stor kontantinsats var och en gör vid köpet. När ni sedan säljer kommer överskottet att delas efter ägandet. Tar ni lån för att finansiera köpet kommer ni att svara solidariskt för detta. Ni kan dock bestämma med banken att du ska betala 2/3 och din sambo 1/3 av räntan.

En annan sak man bör tänka på är vad som händer om ni separerar. Enligt Sambolagen ska gemensam bostad och bohag, anskaffat för gemensamt bruk, likadelas oavsett hur man äger. Vill ni att ägandet ska styra delningen kan ni skriva ett samboavtal där ni avtalar att Sambolagen inte ska tillämpas på bostadsrätten.

Annons

Behöver jag och min sambo ett testamente

Jag och min sambo har ett nybyggt hus med stora lån. Min sambo tjänar bra men jag själv jobbar inte heltid. Min sambo har två barn sen tidigare och vi väntar ett gemensamt. Jag är orolig för vad som skulle hända om min sambo avlider. Kan jag ha huset kvar? Behöver vi testamente?

Orolig deltidarbetande

Svar: Du har verkligen anledning att vara orolig. Som sambor ärver ni nämligen inte varandra utan barnen ärver den avlidnes egendom. Ni bör därför absolut skriva testamente. Man kan dock inte testamentera bort allt från barnen. De har alltid rätt till så kallad laglott vilken utgör hälften av arvslotten. Detta innebär i sin tur att du måste lösa ut laglotterna för att kunna överta huset. Ett annat problem är de stora lånen ni har. För att du ska kunna klara att dels lösa ut laglotter till barnen och dels få ner lånen till en nivå du kan klara måste ni se över ert livförsäkringskydd. När man är anställd har man vanligen en arbetsgivarbetald livförsäkring på cirka 240 000 kronor. Man har ofta via facket ytterligare skydd på vanligen två–fyra basbelopp som man betalar till själv. Som du förstår räcker det inte långt. I din situation är det inte ovanligt att man behöver cirka en till en och en halv miljon ytterligare i skydd. Mitt råd är därför att be din bank att räkna vad ni behöver och föreslå lämplig lösning. Det finns bra produkter som inte kostar mer några hundralappar per månad. Huset och bilen har man alltid försäkrat men hur är det med oss själva? Det är alltför vanligt att man förbiser detta.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons