Min fru vill inte dela ledigheten
Blivande hemmapappa?
Svar: Inför sitt första barns födelse, är det naturligtvis svårt att bedöma eller förutsäga hur det ska komma att kännas att vara förälder, hur vardagen ska upplevas, hur det ska fungera att sätta det lilla barnets behov före sina egna, hur man som två vuxna ska kunna samarbeta på bästa sätt i en helt ny situation. Mycket lär man sig på vägen, men man blir nyfiken på hur ni pratat om föräldraledigheten under graviditeten. Om/hur ni resonerat om vad som kan bli bra och viktigt för er dotter och hur era egna önskningar och behov ser ut.
Din längtan efter att vara hemma med din dotter är värdefull för henne och för er som familj och också för er vuxna som par. Vi vet att det är viktigt för parrelationen att både mannen och kvinnan har ett stort engagemang i barn och familjeliv. Du behöver förklara för din fru hur dina tankar och känslor ser ut kring er nya situation och du behöver lyssna till hur hon upplever den. Mellan en nybliven mor och en baby finns stor närhet, det vi brukar kalla symbios. Det som fanns i det vuxna paret av gemenskap och närhet ska nu delas med en tredje liten människa. Det är inte ovanligt att man som nybliven pappa känner sig utanför. Om det är så behöver både du och din fru förstå det och gemensamt hantera det.
Om föräldraledigheten ska delas "rakt av" är kanske en annan fråga.
Ni behöver prata i lugn och ro om dessa frågor med omtanken om er alla tre i centrum men framförallt barnet. Om det är svårt att få ett bra samtal till stånd, kan familjerådgivning vara till hjälp. Min förra fru och jag skilde oss för drygt två år sedan. Det var jag som tog initiativet till skilsmässan och det känns som om hon fortfarande straffar mig för det. Hon säger gärna dumma saker om mig till våra barn, de är sju och elva år. Och hon är aldrig smidig eller flexibel när det gäller umgänget med barnen. Hur lång tid tar det innan man kommer över en skilsmässa? Hur ska jag göra för att vi ska kunna umgås som vanliga människor igen? Vi har båda nya förhållanden sedan en tid tillbaka och även om jag mår dåligt så är det ju barnen som får lida mest av det här.
Desperat
Svar: När vi i undersökningar försöker ta reda på hur barn till skilda föräldrar mår, får vi veta att det inte är skilsmässor i sig som är skadliga för barn, utan de olösta konflikterna. Vi vet också att det blir mycket belastande för barn att höra tråkiga eller kritiska omdömen om den ene föräldern av den andre. Barn är och vill vara lojala med båda sina föräldrar. När den ene föräldern som de älskar och behöver, talar illa om den andre som de älskar och behöver, hamnar barnen i en egen inre konflikt som är svår att bära.
Situationen du beskriver i din fråga, låter som en obearbetad separation. Ditt initiativ till skilsmässa kanske kom som en svår överraskning för din före detta fru, hon hann inte med i separations processen utan känner sig fortsatt kränkt och övergiven. Men det är viktigt att hon slutar säga dumma saker om dig inför barnen!
Ni har en kanske 10-årig relation bakom er, den ska fortgå i många år till genom ert föräldraskap du behöver ta initiativ till och föreslå gemensamma samtal, då du också berättar om din önskan att umgås som "vanliga människor" igen. Ni behöver prata mer tillsammans om vad som hände, hur ni kände, vad som föregick separationen och om möjligt gemensamt sörja det som inte blev som ni tänkt.
Det är svårt att säga hur lång tid det tar att komma över en skilsmässa. Det är inte alltid så att inledande av nya förhållanden, innebär att de gamla är avslutade. Det kan ta olika tid för de olika parterna, men var och en behöver ta ansvar för hur man uppför sig inför barnen under tiden.