Nyheter

Min dotter är ofta hängig och febrig

Jag har en dotter som är sjuk ständigt och jämt. Inte något allvarlig men är ofta hängig, snuvig och lite febrig.
Nyheter • Publicerad 21 februari 2008

Hon äter ganska bra, tycker jag. Älskar frukt till exempel.

Hon tränar en del fotboll men är ibland också skadad. Man börjar ju undra om hon lider av någon brist på något…?

Skulle du kunna ge några tips på förbättringar på kosten? Är det något hon bör äta mer av?

Hon säger att hon äter bra i skolan.

Linda

Svar: Kul för dig att du har en dotter som både tränar och äter bra!

Direkt när jag läste din fråga så tänkte jag på ifall ni äter tillräckligt av de väldigt nyttiga omega 3-fetterna.

Fisk, hit och fisk dit, ja, jag vet att det är ett ständigt tjatande men fisk, speciellt fet sådan innehåller omega 3.

Omega 3 har nämligen en läkande effekt både på infektioner, inflammationer och därför också en läkande effekt på skador. Om man tittar på elitidrottare idag (som kan något om kost) så finns det inte många som inte tar kosttillskott på just omega 3.

Väldigt många forskningsresultat visar de positiva effekterna men dessa fettsyror.

Och jag tror att din dotter, men kanske hela familjen, skulle må bra av en riktig omega 3-skjuts!

Om man inte gillar fisk kan man hitta omega 3 i rapsolja, valnötter och i linfrö. Välj då gärna krossade linfrö så kroppen lätt kan komma åt fettsyran i fröet, 2 msk per dag, strö över fil eller gröt eller varför inte i fruktsalladen?

Alltså ett starkt tips – fet fisk varannan dag eller omega 3 kapslar varje dag. Lite valnötter här och där och laga all mat med rapsolja! Så får hela familjen ett bra tillskott!

En annan sak som man bör titta på är hur många timmar per natt din dotter sover. Du har inte skrivit någon ålder men man behöver mellan 7–8 timmar per dygn som vuxen så du ska nog se till att hon sover 8–9 timmar i alla fall. Detta är så viktigt!

Det är under natten som immunförsvaret återhämtar sig bland annat. Och detta är, som du säkert förstår, en viktig faktor för att hålla sig frisk.

Lycka till!

Lisa Kaptein Kvist - personlig tränare Jag har läst och förstår att socker inte är så hälsosamt. Men då undrar man varför i hela friden alla frukostflingor innehåller så mycket socker!!

Finns det någon sort som är bättre tycker du? Stå och göra egen müsli är ett steg jag inte är beredd att ta än… Snälla hjälp!

Peter

Svar: Visst är det för jä… med allt tillsatt socker alltså. Anledningen, ja, den är enkel. Vi tycker att det smakar gott och köper produkten igen.

Visste du att det till och med finns socker tillsatt i leverpastej!

Socker är faktiskt beroendeframkallande och det utnyttjar naturligtvis livsmedelstillverkarna. (som snart skickar hatbrev till mig…)

Att socker också framhäver andra smaker får man ofta som förvar men det köper inte jag.

Som du själv sa – alla färdiga frukostflingor innehåller socker eller sockerarter. Till och med de som till syners ser nyttiga ut som tillexempel branflakes. De innehåller 23 g socker per 100 g flingor!!

Vi kan äta dem som godis!

Förvisso innehåller de mycket fibrer men det är inget försvar till ett så högt socker innehåll.

Själv kör jag Paulúns müsli som inte innehåller något tillsatt socker utan mängder med nötter, fibrer och frön och för en som jag som inte gillar russin så denna perfekt!

Till barnen som ibland kan tycka att den sorten är lite väl "fibrigt" finns det en frukostflinga som är tillverkad av Frebaco och heter frukosthjärtan.

Mycket gulliga små hjärtan med ett sockerinnehåll på bara 2,5 g per 100g flingor vilket är helt tycker jag.

Lisa Kaptein Kvist - personlig tränare

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.