Annons
Nyheter

Mästerkocksråtta blev Oscarsbelönad

Nu har den Oscarsprisade (bästa animerade film) filmen Råttatouille kommit ut på dvd och jag som inte hade förmånen att hänga med barnen när den gick på bio bänkade mig i tevesoffan.
Nyheter • Publicerad 29 februari 2008

Råttatouille är ingen småbarnsfilm. Att döma av snart-fem-åringens reaktioner är åldergränsen på sju år helt rätt satt.

Under halva filmen sa han mest "Jag vill inte titta på den här filmen" och "Han där är för läskig".

Annons

Och visst, i en stor del av filmen är det många som är arga, våldsamma och skriker på varandra med fransk brytning.

Filmen handlar om råttan Remy som har ett alldeles för väl utvecklat smak- och luktsinne för sitt eget bästa. Han tål inte alla de sopor som de andra råttorna stoppar i sig. Men han upptäcker att människorna håller sig med bättre mat och det är också hos människorna som han upptäcker mästerkocken Auguste Gusteaus matlagningsprogram och boken "Alla kan laga mat".

Så småningom hamnar han i Paris och smiter in på den då avlidne mästerkocken Gusteaus restaurang.

Där blir han till stor hjälp för den helt talanglöse kökspojken Linguini som med Remis hjälp plötsligt blir en riktig kanonkock.

Ja, jag vet att allt är tecknad i datorer, men jag blir ändå fascinerad över hur vackert och verkligehetstroget filmen är gjord.

Men myllret av råttor är kanske lite väl verklighetstrogen för alla med råttfobi.

Såklart blir det fler komplikationer och såklart ordnar det sig på slutet.

De elaka som skriker med fransk brytning lugnar så småningom ner sig och filmen blir en riktigt härlig Disney/Pixarfilm.

Annika Thunell

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons