Nyheter

Man måste våga!

Idén att starta något gemensamt har funnits länge. Men det var när barnen föddes som Pernilla Frising och Lina Persson tog steget och startade internetbutiken Eget rum. "När barnen kom öppnades en ny värld och vi kände att det fanns ett behov", säger Lina.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2009
I fjor startade kompisarna Pernilla Frising och Lina Persson nätbutiken Eget rum där de säljer inredningsprodukter till barnrum. Bild: Claes Nyberg
I fjor startade kompisarna Pernilla Frising och Lina Persson nätbutiken Eget rum där de säljer inredningsprodukter till barnrum. Bild: Claes NybergFoto: 
Förvaring är A och O, enligt tjejerna bakom Eget rum. Bild: Claes Nyberg
Förvaring är A och O, enligt tjejerna bakom Eget rum. Bild: Claes NybergFoto: 
Pernillas och Linas affärsidé är att man ska kunna mixa och matcha inredningsprodukter från olika leverantörer när man inreder sitt barns rum. Bild: Claes Nyberg
Pernillas och Linas affärsidé är att man ska kunna mixa och matcha inredningsprodukter från olika leverantörer när man inreder sitt barns rum. Bild: Claes NybergFoto: 
En myshörna där man kan krypa undan uppskattas av alla barn. Pernillas dotter Olivia har ett rosa tält där hon gärna sitter och läser. Bild: Claes Nyberg
En myshörna där man kan krypa undan uppskattas av alla barn. Pernillas dotter Olivia har ett rosa tält där hon gärna sitter och läser. Bild: Claes NybergFoto: 

I maj 2008 registrerade de sitt företag men inte förrän i augusti öppnade de butiken.

- Det tar tid, säger Lina och höjer lite på ögonbrynen.

- Men planen har hela tiden varit att ta det lugnt i början för att få grepp om hur allt fungerar rent praktiskt.

Den största frågan innan de körde igång var hur det skulle gå att få ihop vardagen med det vanliga jobbet och det egna företaget. Pernilla jobbar sedan tio år tillbaka som säljare på MQ-butiken på Mobilia i Malmö. Lina är projektkoordinator på Sydexpo. Dessutom är Pernilla mamma till Olivia 2,5 år och Lina till Oskar snart tre år.

- Vi vägde för- och nackdelar mot varandra, säger Lina. Men man måste våga!

Internetbranschen visste de ingenting om.

- Nej, vi fick ta reda på allt det där. Men vi pratade med kompisar och för hemsidor finns det en massa olika operatörer som erbjuder en bra grund, fyller Pernilla i.

I bakgrunden finns dessutom hela tiden deras sambor Johan och Mattias.

- Annars hade vi inte klarat oss! utbrister Pernilla.

- Ja, de stöttar oss till 100 procent, säger Lina. Fast det händer att de säger "i kväll pratar vi inte om Eget rum" när vi träffas".

Innan de drog igång diskuterade de möjligheten att öppna en fysisk butik.

- Men det kräver en större satsning, mer tid och en större risk. Dessutom såg vi att det fanns ett behov av en internetbutik, förklarar Lina.

Att hitta leverantörer visade sig vara det minsta problemet.

- Ja, det gick förvånansvärt bra, säger Pernilla.

Tjejerna såg sig om ute i butiker och på nätet på jakt efter produkter som tilltalade dem.

- Vår affärsidé är att man ska kunna mixa och matcha inredningsprodukter till barnrum från olika leverantörer. Målgruppen är föräldrar till barn från noll till fem-sex år.

I samband med Barnens värld-mässan i Malmö fanns företaget på plats. Dessutom har de annonserat i olika tidningar. Kunderna finns i hela landet.

- Det är verkligen häftigt, utbrister Lina med ett stort leende och Pernilla nickar instämmande.

Lager finns hemma hos dem båda två. Arbetsuppgifterna är inte strikt uppdelade utan båda tar ansvar för att kolla om en kund lagt en order och att den skickas iväg.

- Vi diskuterade det mycket i början, men man vet aldrig hur det blir i verkligheten. Man måste vara flexibel att ändra sitt arbetssätt annars fungerar det inte, säger Lina.

Bokföring har ingen av dem någon direkt erfarenhet av och därför har de fått ta hjälp av kompisar.

- Det gäller att använda sitt nätverk, konstaterar Lina.

- Hur mycket tid vi behöver lägga på företaget är väldigt, väldigt varierande, säger Pernilla. När det är dags för bokslut eller att ta beslut om vad som ska köpas in och sedan lägga det på hemsidan är det mycket mer.

En stor missuppfattning är att den som driver en nätbutik inte behöver ha något lager.

- Ja, nickar Pernilla, många tror det, men våra kunder vill ju ha snabb leverans och då måste vi ha grejer hemma.

Eget rum är inget de blir rika på.

- Nej, skrattar Lina. Det som driver oss är att det är så roligt. Det är kul att prova på att ha något eget, sedan finns det större drömmar, vi får se vart det bär.

På frågan om de skulle råda någon annan att starta en nätbutik svarar Pernilla efter en kort fundering.

- Ja, det skulle jag absolut, men man måste vara medveten om att det kommer att ta tid!

Nilla Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.