Annons
Nyheter

"Man måste våga ta risker för att utveckla företagen"

21 år ung fick Torbjörn Jönsson idén att skaffa en bobcat och starta eget.
– Då visste jag inte ens hur en sådan såg ut, erkänner han. 29 år senare är han framgångsrik vd för företaget BCA med uppdragsgivare över hela landet.
Nyheter • Publicerad 27 januari 2012
Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

Tobbe växte upp i Hammarlöv. Ett bra ställe att vara barn på, menar han. Behaglig miljö och många kamrater att leka med.

– Vi spelade fotboll i Skegrie BK på somrarna och brottades i Altona på vinterhalvåret. Det var bra att hålla på med idrott. Man fostrades på ett sätt att ta ansvar och sköta sig. Inom brottningen måste man fatta beslut utifrån förutsättningarna och vara taktisk. Det var en mycket lärorik tid som jag haft nytta av i mitt liv.

Annons

Efter nioårig grundskola började Tobbe arbeta inom lantbruket, först i Hammarlöv och sedan i Anderslöv. Däremellan hann han med en svetsutbildning på Ståstorpskolan.

– Gymnasiet var inte aktuellt. Jag var skoltrött och inte öppen för mer tid i skolbänken utan behövde distans, förklarar han och fortsätter:

– Jag gillade lantbrukslivet, det var fritt och bra och jag tyckte att det var kul att jobba med maskiner.

När vintern kom hoppade Tobbe på ett lärorikt jobb hos Vägverket med placering i Vellinge. Där fällde han träd, satte snökäppar och plogade vintervägar.

– Innan lumpen ville jag få ett långsiktigt fast jobb och började på Svedala Arbrå i Svedala. 1982, när jag var klar med värnplikten kände jag att det inte var min grej att vara inomhus och jobba. Jag ville vara ute.

Tobbe sökte en FN-tjänst men blev inte antagen.

– Jag var fast besluten att jag ville jobba med något annat så jag sa upp mig från Svedala även om jag inte var helt klar med vad jag ville.

Det var i den vevan Tobbe bestämde sig för att starta eget. Dåvarande flickvännens pappa tipsade om att en bobcat kunde vara en möjlig väg att gå.

– Det väckte min nyfikenhet och jag åkte till en återförsäljare i Malmö och tittade på en bobcat. Sedan var jag nog där varje dag i två månader och idén växte fram. Jag kände att detta var något att satsa på.

Tobbe startade sitt företag och hyrde ut sina maskintjänster.

Annons

– För mig kändes det naturligt, det var det här jag ville. Jag trivdes med att jobba och kände att jag utvecklades. Som anställd hade jag känt mig styrd av företagets rutiner och sysslor. Där hade jag ingen möjlighet att utveckla mig själv och bygga något eget.

Att företaget 2012 skulle ha 64 anställda och kontor i fyra städer var inget Tobbe förutsåg då.

– Då var det roligaste som fanns att köra bobcat. Mitt mål var att jobba med det och jag kunde inte se något annat framför mig. Det har fötts efterhand när jag sett möjligheterna.

Maskinuthyrningsföretaget BCA är idag ett entreprenadsföretag som levererar fullt färdiga produkter till sina uppdragsgivare som framför allt är kommuner, staten, fastighetsbolag, byggföretag och industrin.

– Jag känner att jag har väldigt bra erfarenheter med mig eftersom jag ser helheten i det kunden efterfrågar.

Att ha lärt sig av livet i stället för en högskola kan ha sina sidor.

– Ibland när jag står med facit i hand kan jag fråga mig själv om jag fattat ett annat och bättre beslut om jag haft en högre utbildning. Ibland kan det bli dyrköpt erfarenhet. Samtidigt kanske jag inte hade vågat ta samma risker om jag haft en utbildning. Och man måste våga ta risker för att utveckla företagen.

Efter närmare 30 år som egen företagare har Tobbe inte svårt att sätta ord på vilka som är de stora utmaningarna.

– Att utveckla medarbetare och att bygga en företagskultur där alla jobbar mot samma mål, summerar han.

Avkoppling hittar han i skidbacken.

Annons

– Utförsåkning är en passion som jag hittat efter 30 och som jag saknar om jag inte får uppleva varje vinter. Där funderar jag på annat. Sådan egentid är viktig om man ska kunna väcka nya idéer.

En annan källa till avkoppling är familjen. Sambon Karina mötte han Tre Lyktor i slutet på 1990-talet. Tillsammans har de tre barn.

– De håller en sysselsatt och ung, konstaterar Tobbe med ett leende.

– Att vara förälder är stort för mig Det är spännande att följa med i deras utvecklng och aktiviteter och att gör saker tillsammans med dem.

När Tobbe insåg hur mycket tid han ägnade åt att prata i telefon när han körde bil bestämde han sig för att börja lyssna på ljudböcker istället. Favoriterna är Lee Child och Michael Connelly.

– Ibland händer det att böckerna är så spännande att jag till och med kan överväga att inte svara när det ringer.

Med tre barn och flera företag har födelsedagen kommit lite i skymundan för Tobbe. Idag blir det öppet hus tack vare att livskamraten Karina tagit tag i saken. Goda viner och ljudböcker står på önskelistan. En present till sig själv köpte Tobbe redan i somras – en Ferrari 458 Italia!

Nilla Olsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons