Annons
Nyheter

MAMMA - vilken bra träning!

Klädda i träningskläder, med gympaskorna i ena handen och en bebis i andra kommer mammorna in en efter en i träningssalen. Två av de små sover lugnt, ett par andra jollrar glatt och en tredje gnyr lite. Cathrine Casimir gullar lite med sin dotter Elice 4,5 månad. Hon sitter i sin bilstol och jollrar glatt.
Nyheter • Publicerad 5 oktober 2007
Elice, 4,5 månad, gillar att vara med när mamma Cathrine Casimir gympar.
Elice, 4,5 månad, gillar att vara med när mamma Cathrine Casimir gympar.Foto: 

– Man måste ju komma i form igen. Jag har nog aldrig haft så här dålig kondition, säger Cathrine som varit med på ett pass tidigare.

För Sandra Lindberg med sonen Otto fyra månader är det första gången hon testar mamma-barn aerobics.

Annons

– Jag tränade mycket innan jag blev gravid och även under graviditeten. Nu får man börja igen, säger hon.

När alla kommit på plats hälsar instruktören Susanna Winblad den lilla gruppen välkommen.

– Det är viktigt att ni spänner magen och tänker på bäckenbotten när ni gör övningarna, förklarar hon innan hon skruvar upp musiken lite grann.

Enkla rörelser

Sedan börjar passet och alla börjar röra sig i takt.

– Armarna upp! Sträck er! Andas ut! Axlarna bak igen, Susanna ger tydliga instruktioner samtidigt som hon visar alla rörelser.

– Tycker ni armarna är kluriga så strunta i dem. Låt dem bara hänga.

Första delen av det timmeslånga passet är inriktat på kondition. Enkla rörelser varvas med lite mer avancerade. När Susanna visar en stegkombination med "hoppsasteg" är mammornas miner djupt koncentrerade. Samtidigt genomför lilla Elice något som ser ut att vara ett eget litet gympapass. Bilstolen gungar ordentligt när hon sparkar med benen och jollrar lite nöjt.

Otto har fått komma upp i famnen hos mamma Sandra men efter en stund lägger hon ner honom på en filt på golvet.

– Varför kan du inte bara ligga där, ber hon innan hon försöker komma i takt igen.

Annons

I receptionen utanför träningssalen står Bodil Herrlin. Hon driver Yes sport & fitness tillsammans med sin syster men arbetar också som barnmorska på Ystad BB och det var hon som kom på idén med att erbjuda mamma-barn-aerobic i Ystad.

– Jag har vattengympa för gravida på BB så varför inte erbjuda en fortsättning, säger Bodil som under åren fått förmånen att träffa kvinnorna både när de varit gravida, under förlossningen och efter ett par månader när de börjat gå på aerobicsen.

– För många har detta varit en ingång till att gå hit och träna annat också, säger hon.

Till skillnad från andra träningspass så kräver mamma-barn-aerobicsen ingen föranmälan.

– Det kan vara väldigt stressande för nyblivna mammor. Det är bättre att de kan komma hit när de känner för det.

Att erbjuda passet en vardagförmiddag tror hon passar många mammor.

– För dem som har syskon så passar det ofta eftersom de kan lämna det större barnet på dagis. Det är viktigt att tänka på sig själv lite som nybliven mamma utan att ha dåligt samvete.

I träningssalen har passet övergått till styrketräning och mammorna har fått varsitt gummiband i handen.

– Känner ni att ni hittar axeln? Detta är en rotationsövning som belastar tvärtom mot när vi bär våra barn, säger Susanna.

I den här delen av passet kan barnen vara lite delaktiga genom att de kan ligga i knät eller på mattan intill sin mamma. Nu har Milton tre månader vaknat och får ligga på mattan medan mamma Janina Andersson försöker balansera på ett knä och på en hand. Han följer varje rörelse storögt.

Annons

Samtidigt börjar Troy Hansen, 3,5 månader gammal, protestera allt högre. Till slut ger mamma Sofia Gunnarsson upp och tar med honom ut till den lilla receptionen och sätter sig vid ett bord och börjar amma. Då tystnar han genast och lägger sig nöjt till rätta vid bröstet.

– Man får ju vara glad att man i alla fall kom hit i dag, konstaterar Sofia.

Text: Jenny Isaksson

Bild: Mark Hanlon

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons