Annons
Nyheter

Lock och pock för friskare tänder

Börja så fort första tanden visar sig och fortsätt, morgon och kväll. Först när finmotoriken är så väl utvecklad att ditt barn kan skriva skrivstil är det dags att lämna över ansvaret, vid cirka tolv års ålder. Två minuter per gång bör man borsta för att det ska bli riktigt rent. Vill barnet klia i munnen med en tandborste redan innan tänderna spruckit upp är det inte skadligt.
Nyheter • Publicerad 15 juni 2007
Jordan gör tandborstarna Step by step. Den här storleken är för barn mellan 0 pch 2 år och fungerar även som en bitring.
Jordan gör tandborstarna Step by step. Den här storleken är för barn mellan 0 pch 2 år och fungerar även som en bitring.Foto: 

Tandkräm.Bör användas från ett års ålder. De barntandkrämer som finns i dag innehåller flour och är bra. Prova dig fram tills du hittar en tandkräm som ditt barn tycker om. Ett bra riktmärke är att ta tandkräm i storlek med barnets lillfingernagel till små barn och cirka två centi-meter med tandkräm från sex år. De äldre barnen ska sila skummet mellan tänderna.Tandborsten.Ska vara liten och extra mjuk eller mjuk. Borststråna ska vara låga och får gärna vara avsmalnande i toppen. Sexårständerna ska hålla hela livet men kan ibland vara svåra att borsta eftersom de kan ligga delvis dolda i tandköttet. Satsa på en enbindelborste så blir borstningen lättare. En eltandborste kan vara bra för vissa barn [S] men den ersätter aldrig en vuxens hjälp!Kosten.Har stor inverkan på barnens tänder och även här är det vi vuxna som måste ta ansvar. Läsk, godis och andra sötsaker skadar tänderna och speceillt känsliga är mjölktänder och nyligen frambrutna tänder. Det bör vara lördagsgodis som gäller. Regelbundna måltider och vatten som törstsläckare, inte minst nattetid är en bra regel. Även lightdrycker ger en sur miljö i munhålan som gör tanden mindre motstånds-kraftig mot nötning. Amning är bra, men barn som ligger och småsnuttar den söta mjölken på natten kan få en förhöjd risk för karies när de fått tänder.'Napp.Ska bara användas när man är ledsen eller sover och inte när man springer omkring och är nöjd och glad. Vid tre års ålder brukar de flesta barn klara av att lämna ifrån sig nappen efter överens-kommelse med sina föräldrar.

Extra flour.Kan behöva ges till vissa barn över tre år, med karies eller hög kariesrisk, men det är inget man ska köpa på eget bevåg utan efter rekom-mendation från tandläkare eller tandhygienist.

Annons

Tandläkarbesök.Barnen kal-las till ett första besök hos profylax-tandsköterska strax före ettårsdagen, då görs en individuell bedömning. I Sverige är tandvården fri upp till det år man fyller 19 år, både hos Folktand-vården och privata tandläkare. Första tandläkarbesöket sker vid tre års ålder.

Källa:Christina Söderström, ansvarig för den förebyggande barntandvården vid Folktandvården i Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons