Annons
Nyheter

Livsnjutare med kärlek för hästkrafter

Jägersro: ett par minuter till V75 start. Hästarna klipper med öronen, är blanka i pälsen och kvastar med svansarna. Då trivs vellingebon Richard Jönsson.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2010
Foto: 
Richard Jönsson fyller 50.
Richard Jönsson fyller 50.Foto: 

Intresset för hästkrafter är stort. Under hela sitt liv har Richard arbetat med motorer och bilar, meckat och sysslat med den egna bilfirman. I garaget står bland annat en Dodge Challenger av 70-års modell med 375 hästkrafter som han köpte 1985. Drömmen är att snart utöka sitt stall ytterligare: med en travhäst.

– Det skulle vara en dröm att få stå med en egen häst i vinnarcirkeln efter ett lopp. Det måste vara en väldigt speciell känsla. Men det viktigaste är att djuret tycker det är roligt, annars kan hästen aldrig vinna.

Annons

För att drömmen om en egen häst ska bli verklighet krävs det dock pengar, förklarar Richard. Han sitter i familjens uterum med utsikt över poolen i trädgården. Det är högt i tak, klinkers på golvet och längst in står en stor och välfylld bar. På väggarna hänger tavlor från favoritlandet USA. Kentucky Derby står det på en - Jim Bean på en annan. Allt har Richard varit med och planerat.

– Spelandet tar mycket tid. Jag lägger ner minst en timme om dagen måndagar till torsdagar och sen i princip hela fredagen och lördagen. Målet är att jag ska kunna sluta med bilarna och ägna mig åt hästarna på heltid.

Travintresset väcktes för sex år sedan när han följde med en kompis till Jägersro. Där fascinerades han av hästarnas kraft. Idag har han eget stambord på Jägersro och sköter sitt spelande via nätet.

Utöver hästar och spel blir det också en del resande. Nästa tur går till Egypten med födelsedagsfirande i Sharm El Sheik. Favoritlandet är däremot USA, som Richard har besökt tio gånger.

– USA är ett speciellt land. Människorna är vänliga, hyr man en bil och inte hittar är det ingen som tutar på en.

Och att hyra bil är precis vad Richard brukar göra när han besöker landet. Tillsammans med kompisar har han kört från bland annat New York till Florida och sett sidor av landet som turister vanligtvis inte får tillgång till.

– Vi har kört in i små byar med fallfärdiga hus och kullerstensgator. Det är som att köra rakt in 70-talet. Jag minns också när vi kände på bomullen från bomullsodlingarna i South Carolina. Och när vi körde över Appalacherna och först bara såg moln och dis. Men plötsligt klarnade det upp och en fantastisk utsikt låg framför oss.

Richard har sedan tidigare sonen Sonny men väntar nu barn igen med hustrun Camilla.

– I juli kommer bebisen. Jag hade aldrig trott att jag skulle börja om på nytt vid 50 års ålder, men det känns väldigt spännande.

Richard och familjen bor i Vellinge och trivs väldigt bra. Richard växte däremot upp i Tygelsjö där han hängde mycket på byns bensinstationer och meckade med bilar. Han gick direkt från gymnasiet till lärlingsutbildning som bilmekaniker. Innan han tog det beslutet arbetade han en del med rehabilitering av sjuka genom träning på Baltic Club.

Annons

– Jag tränade själv väldigt mycket på den tiden. Idag spelar jag lite golf, fast jag har ett kasst handikapp. Men det skadar ju inte att motionera lite, säger han och skrattar.

Sin 50-års dag tar Richard med ro. Han känner sig yngre än 50. Viktigaste här och nu menar han är att vara tacksam för det man har.

– Det är så många människor som bara strävar och glömmer bort nuet. Men samtidigt är det viktigt att se framåt. Vad är mitt nästa delmål? Det kan vara allt från min nästa kopp kaffe till min nästa USA-resa.

Nilla Andersson
Åsa Boustedt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons