Annons
Nyheter

Livsfarliga flytvästar för barn

Fyra av tretton flytvästar för barn klassas som livsfarliga i en undersökning som Testfakta gjort. Detta trots att alla västar i testet är CE-märkta och godkända för försäljning inom EU.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2008

Sämst i konsumentsajten Testfaktas test var flytvästen Navigare Scan från Helly Hansen, rapporterar flera tidningar.

Navigare Scan klarade i sex försök av nio inte att vända användaren i ryggläge och dessutom hamnade användarens mun för nära vattenytan. Flytvästen gav därtill fel vinkel på huvudet i förhållande till vattnet, vilket gör att vågor och svall riskerar att täppa till andningsvägarna.

Annons

Karin Brand, generalsekreterare i Svenska livräddningssällskapet, ser resultatet som allvarligt.

– När det gäller barn är det A och O att västen vänder barnet och håller det i rätt ställning. Det är ett måste för en flytväst, säger hon till TT.

– Flytvästen är direkt livsavgörande om du faller i vattnet, framförallt när det gäller barn som inte är simkunniga, tillägger hon. Totalt fick tio av de tretton flytvästarna i testet anmärkningar på ansiktsvinkel eller munnens avstånd till vattenytan. Utöver Navigare Scan hade tre av de andra flytvästarna – två av märket Plastimo samt Regatta Soft Baby – problem att vända barnet i ryggläge inom utsatt tid.

Brand är kritisk till att återförsäljare säljer flytvästar med denna typ av säkerhetsbrister.

– När det gäller säkerhetsdetaljer skulle jag som återförsäljare bara sälja sådant som jag visste var okej, säger hon.

För att få bort dåliga modeller uppmanar Brand föräldrar att noga testa flytvästar i samband med köp och därefter årligen, inför varje säsong, så att de fungerar som de ska.

TT har förgäves sökt ansvariga på Helly Hansen, Plastimo och Regatta.

Till Testfakta säger Patrik Strand, försäljningschef på Helly Hansen i Sverige, att den som har köpt en Navigare Scan får byta den mot den något dyrare Kid Safe, från samma tillverkare. Kid Safe-modellen fick högsta betyg i testet.

I Norge, där samma testresultat publicerades redan i slutet av april, drog Helly Hansen in Navigare Scan från återförsäljare.

Enligt Patrik Strand såldes 29 Navigare Scan i Sverige i fjol, medan Kid Safe såldes i tusentals exemplar.

Annons

En sannolik förklaring till att de sämre flytvästarna kunnat bli CE-märkta är, enligt Testfakta, att modellerna har lanserats före den nya säkerhetsstandarden från 2006 trädde i kraft.

Testfaktas undersökning baseras på den nya standardens högre säkerhetskrav. (TT)

Joakim Goksör

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons