Annons
Nyheter

Livligt museum för stora och små

Ute i Malmö hamn bredvid högskolan ligger en bit av medeltiden kvar. På Koggmuseet breder en egen liten värld ut sig. Den störst visserligen av trafiken i hamnen. Men om man anstränger sig känns det som att tiden har gått bakåt.
Nyheter • Publicerad 7 februari 2008
Varje dag finns utklädd personal på plats som spelar olika roller. Tvätterskan Helga berättar gärna om vardagen på medeltiden. Bild: Sofia Bergström
Varje dag finns utklädd personal på plats som spelar olika roller. Tvätterskan Helga berättar gärna om vardagen på medeltiden. Bild: Sofia BergströmFoto: 

Museets stolthet är två fullskalekopior av medeltida koggar som ligger vid hamnen. Vår- och sommartid görs utfärder då besökare får följa med. Annars går det bra att kliva ombord när de ligger förtöjda. Koggen var vanlig under större delar av medeltiden. Skeppet kännetecknas av att den endast har ett segel och har flat botten.

Båtarna och museet byggdes på initiativ av Fotevikens museum. Under deras marinekologiska arbete hittades rester efter en kogg. 2003 stod museet klart.

Annons

Runt koggarna är en liten handelsplats uppbyggd med bodar där hantverkare och handelsfolk finns på plats varje dag för att berätta om medeltidens Malmö.

Men under kalla vinterdagar kan det också vara skönt att besöka utställningen inomhus. Där förklaras bakgrunden till den stora koggen. Hur man fann den och hur den byggdes upp. Här finns också beskrivet den politiska historien bakom skeppet.

På våningen över utställningen ligger en mysig restaurang som tyvärr endast är öppen under några lunchtimmar.

Det finns många aktiviteter för barnen. De får prova att utföra lite sysslor på marknadsplatsen och skjuta med armborst. Det går också bra att boka barnkalas på museet och leka andra medeltidslekar. Men de allra minsta kanske inte har så roligt på den kaj som Koggmuseet ligger på. Bästa åldern är fyra år och uppåt.

Så hittar du dit: kör eller ta buss till Malmö Centralstation. Fortsätt vägen längst ut på Centralhamnen.

Öppettider: alla dagar utom måndag 11-16.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons