Nyheter

Lina räds inte lämna sin hemstad

Att inte gå på Söderslättsgymnasiet var självklart för Lina Olofsson. Istället hamnade hon på Sundsgymnasiet i Vellinge. När hon så småningom ska plugga vidare funderar hon på att söka sig ännu längre bort från Trelleborg.
Nyheter • Publicerad 17 februari 2011
Ungefär åtta timmar i veckan jobbar Lina Olofsson med att passa barn på Sports club oasen medan deras föräldrar tränar. Minna Möllerstedt Lohmeier målar tillsammans med Lina.
Ungefär åtta timmar i veckan jobbar Lina Olofsson med att passa barn på Sports club oasen medan deras föräldrar tränar. Minna Möllerstedt Lohmeier målar tillsammans med Lina.Foto: Albin Brnmark

Även om skolan bara ligger en och en halv mil, eller tjugo minuters bussfärd, bort från hemstaden Trelleborg där Lina är uppvuxen tycker hon att det kändes helt nytt när hon började på gymnasiet.

– Jag kände bara en annan som sökte samtidigt som mig, men jag visste flera stycken som är ett år äldre som redan gick på Sundsgymnasiet. Det var de som rekommenderade mig att söka, säger Lina.

Hon går på samhällsprogrammet med ekonomisk inriktning och i framtiden hoppas hon på att jobba med just ekonomi. Exakt vilket yrke hon ska välja vet hon däremot inte än.

– Men jag vill inte läsa vidare direkt efter studenten. Först vill jag jobba lite och kanske resa.

Parallellt med skolan har Lina redan nu två jobb. Cirka åtta timmar i veckan passar hon barn på gymmet Sports club oasen medan deras föräldrar tränar. Under fotbollssäsongen kan man även hitta henne i biljettluckan på Vångavallen när TFF spelar match.

– Båda jobben är bra, men på olika sätt. Vid fotbollen träffar jag kompisar och många olika människor. På dagiset är det nästan alltid samma barn. De ropar ”Fröken Lina” när de kommer. Det är kul, säger Lina och ler.

Hon kan ha hand om allt ifrån ett till åtta barn samtidigt. Men eftersom barnen roar varandra till stor del blir det sällan jobbigt.

– Om det är på kvällen är de ofta lite trötta efter att ha varit igång hela dagen. Men samtidigt kan de vara lite gnälliga då, säger hon.

Lina skulle inte vilja jobba på dagis på heltid, även om hon trivs på gymmets barnpassning.

– Man jobbar ju alltid för pengarna, men det är samtidigt kul att ta hand om barnen.

Vad hon jobbar med efter studenten spelar inte så stor roll. Det handlar mest om att tjäna pengar, och slippa skolan.

– I perioder, när det är mycket att plugga, är jag skoltrött.

När det väl blir dags att sätta sig i skolbänken igen, efter några års uppehåll, blir det förmodligen inte i närområdet.

– Jag tror inte att jag blir kvar i Trelleborg. Jag har funderat på att söka en skola en bra bit härifrån. Så får man testa att bo någon annanstans och se om man längtar tillbaka till Trelleborg eller inte, funderar Lina.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.