Nyheter

Lättillgänglig lekplats för alla på Barnängen

Barnängen heter den öppna platsen mellan husen strax norr om Hedvägen, väster om Hesekillegatan i Trelleborg. Tidigare har det mest varit en äng, en hundrastgård och en gammal lekplats. Men sedan i fjol finns här en samling annorlunda lekredskap anpassade även för barn med funktionshinder.
Nyheter • Publicerad 24 april 2008
Lekplatsen vid Barnängen i Trelleborg är handikappanpassad. Bild: Claes Nyberg
Lekplatsen vid Barnängen i Trelleborg är handikappanpassad. Bild: Claes NybergFoto: 

"Klätterställningen" är inte högre än att man kan rulla upp på den med en rullstol och en av gungorna är som en stor fåtölj med en säkerhetsbygel. För den som vill leka med sand utan att krypa på marken finns en upphöjd "sandlåda". Men man behöver inte ha funktionshinder för att uppskatta lekplatsens attraktioner.

- Karusellen där man kan snurra är bäst, utropar ett par flickor innan de ställer sig på den runda plattan med röda stålrör och snurrar varv efter varv.

I den vanliga sandlådan sitter ett par småttingar och gräver medan föräldrarna sitter på bänkarna intill och vaktar. Förutom den särskilda handikappanpassade gungan finns en vanlig babygunga och två däckgungor. En stor hängmatta inbjuder också till en stunds skönt gungande.

Underlaget till lekplatsen är mjuka gummiplattor så man slipper blöt sand när det har regnat.

För den som vill tillbringa längre stunder vid lekplatsen finns det bra picknickmöjligheter både med bord och bänkar och gott om plats att lägga ut filtar på den stora gräsmattan intill. Dock kan det vara svårt att hitta en bra skuggplats. Här kan man ju också spela fotboll, kubb eller något annat som kräver ytor.

Hur man hittar dit:Kör från Hedvägen in på Liljeborgsgatan strax öster om Trelleborgs lasarett. Sväng andra gatan till höger (in på Solsidan) så ser man lekplatsen. Det finns flera parkeringsplatser alldeles intill.

Bild: Claes Nyberg

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.