Nyheter

Låt Barbie vara busig och Batman mysig

Vad händer när pojkar uppmuntras att leka med dockor? Hur får man flickor att glömma att vara gulliga? Familjen har samlat tre förskollärare för att få råd om hur man trotsar traditionella könsroller.
Nyheter • Publicerad 4 april 2008
Lisa Nilsson, Cecilia Magnusson och Marika Carlsson jobbar på förskolan Getrudsgården. De jobbar medvetet för att få pojkarna medvetna om sina känslor och flickorna att ta för sig. Bild: Sofia Bergström
Lisa Nilsson, Cecilia Magnusson och Marika Carlsson jobbar på förskolan Getrudsgården. De jobbar medvetet för att få pojkarna medvetna om sina känslor och flickorna att ta för sig. Bild: Sofia BergströmFoto: 

På förskolan Gertrudsgården i Trelleborg planerar personalen en studiecirkel om genusfrågor. Inom den vill de bland annat filma varandra för att se hur de behandlar barnen olika.

- Vi har börjat säga till varandra. Det handlar om små saker som man inte själv märker, som att man använder olika tonlägen för pojkar och flickor. Att man tröstar tjejer mer när de slår sig och så vidare, förklarar Lisa Nilsson.

Detta har också fått personalen att öppna ögonen för skillnader även i resten av samhället.

- Jag tänkte på detta när jag såg på Melodifestivalen. Kristian Luuk pratade med gullig röst om Sibel och med mörk röst om Nordman, berättar Marika Carlsson.

Förskolelärarna tror att detta är något många gör utan att tänka på det.

- Vi tror att vi behandlar killar och tjejer lika, säger Cecilia Magnusson.

- Men när man synar sig själv märker man att det inte är så, fortsätter Marika Carlsson.

Ett exempel är när barnen slår sig. Då blir det lätt att pojkar och flickor blir tröstade på olika sätt.

- Det är viktigt att jobba med så kallad känslomässig intoning. Att få barnen att sätta ord på sina känslor. Gör man det har de lättare att förstå sina känslor vid andra tillfällen längre fram i livet.

Att jobba mot de traditionella könsrollerna är inte lätt. I dag är samhället uppdelat i flickaktigt och pojkaktigt redan vid låga åldrar. Som förälder måste man hela tiden göra medvetna val för att undvika detta.

Kommer ni att involvera föräldrarna i ert arbete?

- Det har vi inte pratat om. Men det är alltid intressant att höra föräldrarnas syn på det här med genus. Det finns säkert olika sätt att se på det. Något som man kan tänka på både som förälder och pedagog är att man inte ser barnet som ett objekt utan som ett subjekt, det vill säga att man uppmuntrar barnet för dess egenskaper och personlighet och inte för dess yttre, säger Cecilia Magnusson.

Hur kan man påverka barnens lekar till att bli mindre könstraditionella?

- Det är viktigt att inte beröva barnen deras lekar. Om flickorna vill leka med Barbie får de göra det. Men vi vuxna kanske kan vara med och göra Barbie till en tuff tjej, säger Marika Carlsson.

- På samma sätt kan man göra med killarnas krigsleksaker. En av gubbarna kanske kan vara rädd och ledsen. På det sättet får man in de egenskaperna i leken också, säger Cecilia Magnusson.

Vad har ni för tips till föräldrar som vill jobba med genusfrågor?

- Litteratur är aldrig fel för de föräldrar som är intresserade och vill fördjupa sig i genusfrågor, säger Marika Carlsson.

- Detta kan vara laddat i dag, särskilt för den äldre generationen. När min son fick en docka i present var reaktionerna både positiva och negativa, berättar Cecilia Magusson.

- Men det är ju mer okej att en tjej "går över gränsen" än pojkar. Det är tydligt i vårt samhälle i dag, säger Lisa Nilsson.

Vad händer om en pojke leker med dockor? Hur påverkar det honom?

- Han blir en bra pappa! säger Marika Carlsson.

- De har lättare att bli sociala och lär känna sig själva bättre, säger Lisa Nilsson.

Vad är nackdelarna med flickor som uppfostras traditionellt?

- En del flickor tar sig an duktighetsrollen och vill gärna hjälpa till. Det finns pojkar som gärna gör det också, naturligtvis, säger Lisa Nilsson.

- Det finns en fara i det. Vissa barn blir som en skugga, säger Cecilia Magnusson.

Hur bryter man det?

- Genom att gå in i leken tillsammans med det här barnet och ge det möjligheter till andra val och lekar. De behöver vara med andra barn också, säger Cecilia Magnusson.

- Vi på förskolan har ett rullande schema så att alla barn ska få hjälpa till med dukning och så vidare, säger Lisa Nilsson.

- Ett sätt är att göra upp ett rullande schema så att alla barn hjälper till, säger Lisa Nilsson.

- Och att berömma den som alltid vill hjälpa till när hon eller han leker i stället. Det är alltid mer effektivt att fokusera på det positiva och berömma när barnen gör rätt i stället för att skälla när barnen gör fel, säger Cecilia Magnusson.

På Gertrudsgården jobbar personalen hela tiden med att få pojkar och flickor att blanda sig när de leker. Redan i treårsåldern delar barnen gärna upp sig i pojk- och flicklekar.

- I dockvrån lägger vi även batman och andra saker som kan locka dit killarna. Och när vi sätter oss för att leka med bilar försöker vi få med tjejerna i den leken, säger Cecilia Magnusson.

- På vår avdelning är detta inte ett problem. Just nu är alla så kära i varandra att de gärna blandar sig. Det tisslas och tasslas och barnen jagar gärna varandra på gården, säger Lisa Nilsson och skrattar.Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.