Annons
Nyheter

Kristians tankar och råd om att resa med barn

Möjligheterna: Se inte begränsningarna med att resa med barn, men sätt begränsningar för er resa. Inte för vad som är möjligt – för allting är möjligt – utan för vad som är rimligt. Vi har gjort den Förbjudna staden med spädbarn i minus fyra grader. Det funkade, men att byta blöja på de toaletterna och sedan fixa mat från en termos i den kylan var förstås inte kul för någon av oss.
Nyheter • Publicerad 1 juni 2007

Skräddarsy

Du måste faktiskt skräddarsy din resa efter barnen. Är inte barnen nöjda kommer inte du att vara nöjd. Ta inte vatten över huvudet. Det är ju inte mycket lönt att gå Inkaleden med en två-åring, eller hur? En ett och ett halvt-åring har ingen glädje av att skumpa runt på en dammig safari i Afrika. Vänta tills de är i sjuårs-åldern så de vet vad de tittar på. Men vad gillar nästan alla små barn? Bada och leka på stranden.

Annons

Förenkla

Lägg tid på ställen där du tror barnen kommer att trivas.

Gör din egen grej

Charter kan vara väldigt prisvärt, och bara för att du gör en charterresa betyder inte det att du inte kan göra din egen grej. Man måste ju inte gå på välkomstmötet och åka på alla organiserade utflykter. Friheten att göra vad du vill finns ju kvar även om du reser med barn på charter.

Se till allas bästa

En annan tanke är att om föräldrarna mår bra på resan så mår barnen bra. Men! Därmed inte sagt att fem dagar på museer i London är bättre och roligare för dina små barn än en vecka i Grekland.

Bada i Asien

Bästa restips för barnfamiljer? Generellt sett "badländerna" i Asien – Thailand, Malaysia, Indonesien, kanske Filippinerna även om det är lite knepigare att resa där. Vi har precis kommit tillbaka från Ko Samet i Thailand och det är helt perfekt. Du flyger till Bangkok, tar en taxi till kusten som tar cirka två timmar, hoppar på en båt ut till ön, det tar en halvtimme, och sen är du framme. Hur bra som helst! Man behöver inte göra en resa på egen hand jobbigare än så. Jag tror inte att varken barnen eller du skulle må bättre av att åka till en ö som ligger tre timmar längre ut i havet.

Nöjesparker

Euro Disney är kul om man gillar den grejen, men barnen ska nog vara fem år och uppåt för att ha någon behållning av alla åkturer. Samma som Liseberg, typ.

Annons

Klart de ska med

Vi reser aldrig utan våra barn. Visst har man fått höra: "Hur kan du ta med en sjumånaders bebis till Indien?". Jag menar att det inte är några problem om man vet hur man förbereder sig och vet vart man ska åka. Jag skulle inte kunna koppla av om mina barn var hemma och jag var någon annanstans.

Ingen fara

Jag skulle nog säga att det är farligare att göra en lång bilsemester i Sverige än att åka och lägga sig på en strand i Thailand. Och när det gäller brott har jag någonstans svårt att tro att man är lika utsatt för brottslighet när du reser tillsammans med ett barn. Det finns ändå överallt någon slags respekt gentemot familjer. (Paus.) Säger jag som blev rånad på min videokamera när jag pro-menerade med barnvagn i London! (Skrattar)

Fläng inte runt

Många som har backpackat tänker tillbaka på alla extrema grejer som de gjort och tänker: "Jag kan aldrig göra en sådan resa med barn". Nej, men du kan ju göra en annan va- riant. Åka till samma ställe, inte flänga runt så mycket och bo och äta bättre.

Relaxa

Barnen märker förstås att vi lever med stress hemma. Sådant är vårt samhälle, och därför känner de också när det är semester. De märker när föräldrarna varvar ner. Ju mer relaxad resa desto lugnare blir också barnen. Och visst är det lättare för dig att koppla av och läsa en bok när du inte har några måsten och barnen är nöjda och leker i sanden intill. Men det bästa är att leka i sanden allihop.

Bli överraskad

En del föräldrar är oroliga för att deras barn är "så stirriga" och tror inte att barnen klarar en lite längre flygresa. Jag tror att man som förälder många gånger kan bli förvånad över hur lätt det kan gå. Som sagt, barnen känner av att det är semester på gång och blir lugnare. De tycker att det är spännande. Det är också bra att förbereda dem och berätta att "nu ska vi ut på en lång resa och när vi flyger så kan man inte gå ut och leka".

Annons

Tåg är bäst

Hemma är det väl ingen förälder som skulle släppa på säkerheten och inte använda bilbälte, barnstol och sådant, men när man reser finns det ofta inga andra alternativ. Vad man då får försöka fixa är det säkraste möjliga alternativet. Tåg är alltid att föredra framför buss. Tåg finns till exempel i Indien och Thailand men inte på många andra platser.

Hyr taxichaffis

En grej som vi brukar göra är att hyra en taxi med en förare som man förhoppningsvis kan kommunicera med hyfsat. Då kan man förklara för honom att man vill att han tar det lugnt när han kör. Att vi inte har någon brådska. Att det är vi som betalar och så här vill vi ha det. Då njuter man nog mer av åkturen.

Båtluffa

Jag brukar rekommendera öluffar till barnfamiljer, som till exempel Grekland, Thailand och Indonesien. Gärna där öarna ligger ganska nära varandra och man kan slippa de där långa tuffa sjöresorna.

Ta med flytväst

Ta med egna flytvästar till barnen, för det finns nästan aldrig i deras stor-lekar. Det har vi alltid med oss om det finns minsta chans att vi ger oss ut på sjön. Då vet man att barnet är tryggare och man själv mår bättre.

Försäkra er

Åk aldrig utan en heltäc-kande reseförsäkring. Se över skyddet!

Annons

Spraya solkräm

Det gäller att skydda barnen från den starka solen och vi tycker att solkräm i sprayform är det som funkar bäst. Mina barn gillar i alla fall inte när man kletar och smörjer solkräm på dem. Glöm inte solhattar! Väl på plats se till att hitta skugga under parasoll och palmer.

Billigt är frihet

Friheten ökar om man reser i billiga länder och jag skulle säga att man som föräldrar njuter mer. Helt enkelt för att du har råd att ge din son den där extra läsken han vill ha om den bara kostar två kronor i Thailand, jämfört om den hade kostat tjugofem i Italien. Och tycker dottern inte om kvällsmaten som kostade sju kronor så finns det utrymme att beställa in en ny rätt. En del av lugnet man söker på en semester kan du hitta bara ni reser i ett billigt land.

Bangkok är bättre

Att gå med barnvagn i London är fruktansvärt med alla trappor till tunnelbanorna. Då är Bangkok betydligt bekvämare.

Välj rätt väska

Ryggsäck eller resväska? Det är ju en smaksak och beror på resan, men det är kanske lättare med ryggsäck om man till exempel ska båtluffa. Vi har ofta rest med både och, då vi fyllt resväskan med blöjor, välling och sånt.

Förbered leken

Spel är bra att ha med sig, inte minst på långa flygningar. Ta kortlekar, yatzy och ritblock i handbagaget.

Annons

Puréer och gröt

Mat för de små barnen? Ta med en resväska med gröt, puréer och sånt hemi-från. Då har man en bra backup om de inte gillar maten. Men jag måste säga att det är ofta man blir förvånad hur lätt det är att fixa mat som barnen gillar.

Barnmat först

På restaurangen, se till att barnen får sin mat lite innan ni får in er. Och ta med någonting som de kan leka med när de har ätit upp. Jag såg en gång en familj som tagit med en liten bärbar dvd-spelare till barnen till restaurangen, men det är kanske lite overkill.

Mmm, nudlar

Är köket kryddstarkt och ni inte riktigt är säkra på hur heta de olika maträtterna är så är det en bra idé att alltid beställa in en extra tallrik ris eller nudlar utan kryddor. Då kan barnen alltid få i sig något.

Fina minnen

Bästa resminnet med barnen? Det är så många! Bara sitta på stranden någonstans och pyssla i sanden med barnen är en höjdare. Och nu när de har blivit lite äldre så är det skithäftigt att visa dem något som man själv tycker är häftigt, som till exempel ett stort gyllene tempel, och de säger: "Wow!". När barnen är äldre hittar man tillbaka lite till sättet som man reste på förr. Plötsligt är barnen med när du snorklar och hela familjen kan ligga och flyta och kolla på fiskarna.

Värsta resminnet

När Jonathan trillade i Mexiko och slog upp hela tandköttet. Han var två och ett halvt år då. Han fick en enorm fläskläpp.

Annons

Tid och dvd

I sommar ska vi för första gången göra en bilsemester i Europa och köra ner till Sicilien. Vi har investerat i två saker inför resan: gott om tid och en dvd-spelare som ungarna kan titta på i baksätet.

Berättat för Fredrik Sjöstrand

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons