Kålpudding med spets
Kålpudding är en fantastisk rätt. Enkel att göra och lätt att förbereda några dagar innan när man har tid och ändå är igång i köket.
I min variant av kålpuddingen använder jag spetskål (även kallad sommarkål).
Bladen på spetskålen sitter lite lösare och är inte lika hårda som på vanlig kål.
Det är också en utmärkt basvara till wokrätter och sallader eftersom den inte måste stekas eller kokas särskilt länge.
I receptet använder jag blandfärs som består av lika delar nötkött och fläskkött.
Men ska sanningen fram så blir kålpuddingen godare och saftigare med enbart fläskfärs. Bara nötfärs skulle jag inte använda för då blir rätten torr och tråkig. Testa gärna med viltfärs eller lammfärs om ni har tillgång till det.
Recept
Sommarkålpudding med äppel- och lingonröra
(4 personer)
500 g blandfärs
1 hel spetskål
2 dl mjölk
3 ägg
1 gul lök
1 matsked mörksirap
salt, peppar
matfett eller smör
100 g frysta eller färska lingon
50 g socker
3 msk äpplemos
Kålpudding: Skär kålen i mindre bitar på cirka 2 cm. Fräs den i en storgryta med lite matfett tills den har fått lite färg. Salta, peppra och tillsätt en matsked sirap. Blanda köttfärsen med hackad lök, mjölk, ägg och kål. Salta och pepprar. Smaka av genom att steka en liten provbit i en panna. Lägg allt i en ugnsfast smörad form och grädda i ugnen på 160 grader i ungefär 40 minuter. Använd termometer. När temperaturen är över 72 grader så är kålpuddingen klar. Ett tips är att man låter den svalna någon timme så går det lättare att portionera upp. Ta vara på stekskyn. Koka upp den och red med lite maizenamjöl. Smaka av med socker, salt och peppar.
Äppel- och lingonröra: Rör ihop lingonen med socker och äpplemos tills sockret börja lösa upp sig.