Kåldolmar och glögglingon
Att göra kåldolmar behöver faktisk inte ta så himla lång tid som man kan tro.
Och så kan barnen hjälpa till med att rulla dem.
Lingonen jag tipsar om i dag är spetsade med saftglögg för barnens skull och för att ge en passande anknytning till adventstiden som vi går in i denna helgen.
Hemlagade kåldolmar med glöggkryddade lingon
(4 personer)
1 medelstort vitkålshuvud
300 g blandfärs
2 ägg
1 gul lök
1/2 dl risgryn
1/2 dl mjölk
salt och peppar
2 msk sirap
3 msk smör
1/2 liter kalvfond
Koka risgryn och mjölk till en gröt. Finhacka lök och fräs i en panna med smör. Blanda färs med ägg, lök och ris. Smaka av med salt och peppar. Spä ut färsen med lite mjölk om den är för hård.
Skär bort stocken på vitkålshuvudet och förväll den i kokande saltat vatten 1– 2 minuter tills de yttersta bladen lossnar.
Ta upp kålen och lägg den i kallt vatten. Ta bort de lösa bladen och lägg tillbaka kålen i det kokande vattnet. Upprepa proceduren tills det bara finns mittdelen kvar.
Skär bort eller tunna ut den grova mittnerven på varje blad. Lägg ut ungefär 60 gram färs på varje kålblad och rulla ihop dem till dolmar. Smöra en ugnsfast form och placera kåldolmarna i den. Pensla över lite smör och sirap.
Baka kåldolmarna i ugnen på 180 grader i 30 minuter. Tillsätt sedan kalvfonden och låt småputtra ytterligare cirka 20 minuter.
Vill du så kan du ta upp dolmarna och reda buljongen som är kvar till en sås men det är lika gott att servera dolmarna direkt ur formen och göra ett gott potatismos eller kokta potatisar därtill.
Tips: Blir det kål över så kan du skära ner resterna och blanda in i färsen istället för riset.
Glöggkryddade lingon
200 g frysta lingon
1/2 dl saftglögg
1 msk socker
1 kanelstång
Rör ihop de frysta lingonen med glögg, socker och kanelstång. Låt stå i rumstemperatur tills lingonen har tinat.