Annons
Nyheter

Kåldolmar och glögglingon

Nyheter • Publicerad 30 november 2007

Att göra kåldolmar behöver faktisk inte ta så himla lång tid som man kan tro.

Och så kan barnen hjälpa till med att rulla dem.

Annons

Lingonen jag tipsar om i dag är spetsade med saftglögg för barnens skull och för att ge en passande anknytning till adventstiden som vi går in i denna helgen.

Hemlagade kåldolmar med glöggkryddade lingon

(4 personer)

1 medelstort vitkålshuvud

300 g blandfärs

2 ägg

1 gul lök

1/2 dl risgryn

1/2 dl mjölk

salt och peppar

Annons

2 msk sirap

3 msk smör

1/2 liter kalvfond

Koka risgryn och mjölk till en gröt. Finhacka lök och fräs i en panna med smör. Blanda färs med ägg, lök och ris. Smaka av med salt och peppar. Spä ut färsen med lite mjölk om den är för hård.

Skär bort stocken på vitkålshuvudet och förväll den i kokande saltat vatten 1– 2 minuter tills de yttersta bladen lossnar.

Ta upp kålen och lägg den i kallt vatten. Ta bort de lösa bladen och lägg tillbaka kålen i det kokande vattnet. Upprepa proceduren tills det bara finns mittdelen kvar.

Skär bort eller tunna ut den grova mittnerven på varje blad. Lägg ut ungefär 60 gram färs på varje kålblad och rulla ihop dem till dolmar. Smöra en ugnsfast form och placera kåldolmarna i den. Pensla över lite smör och sirap.

Baka kåldolmarna i ugnen på 180 grader i 30 minuter. Tillsätt sedan kalvfonden och låt småputtra ytterligare cirka 20 minuter.

Vill du så kan du ta upp dolmarna och reda buljongen som är kvar till en sås men det är lika gott att servera dolmarna direkt ur formen och göra ett gott potatismos eller kokta potatisar därtill.

Tips: Blir det kål över så kan du skära ner resterna och blanda in i färsen istället för riset.

Annons

Glöggkryddade lingon

200 g frysta lingon

1/2 dl saftglögg

1 msk socker

1 kanelstång

Rör ihop de frysta lingonen med glögg, socker och kanelstång. Låt stå i rumstemperatur tills lingonen har tinat.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons